Nieuws

Nijmegen wil minder roet in de lucht

Nijmegen gaat voor 40 procent minder roet in de lucht in het jaar 2020, ten opzichte van 2014. De luchtkwaliteit moet verbeteren door maatregelen als het stimuleren van schonere scheepvaart op de Waal en het bewuster omgaan met het stoken van hout in de tuin en de open haard. © Wiki Commons
NIJMEGEN - Nijmegen gaat voor 40 procent minder roet in de lucht in het jaar 2020, ten opzichte van 2014. De luchtkwaliteit moet verbeteren door maatregelen als het stimuleren van schonere scheepvaart op de Waal en het bewuster omgaan met het stoken van hout in de tuin en de open haard.

Roet heeft duidelijk invloed op gezondheid

Roet is een stof die volgens de gemeente lokaal goed aangepakt kan worden en een duidelijke relatie heeft met gezondheid. Nijmegen heeft hoge ambities op het gebied van de reductie van roet. 'Voor een stad als Nijmegen, European Green Capital 2018, past het om een sterke ambitie uit te spreken', aldus de gemeente.

Vijf procent van ziektes komt door luchtkwaliteit

Ongezonde luchtkwaliteit veroorzaakt volgens het RIVM ongeveer 5 procent van de totale ziekte in Nederland, ook al wordt er in vrijwel heel Nederland voldaan aan de wettelijke normen voor fijn stof en stikstofdioxide. Momenteel bekijkt GGD Gelderland-Zuid voor de gemeente wat de lokale gezondheidseffecten zijn van een roetreductienorm. De gemeente verwacht in het najaar van 2016 de resultaten daarvan.