Nieuws

Wat zweeft daar boven de grond? Een boom van 14 meter!

ARNHEM - In Velp is dinsdag een boom uitgegraven en daarna drie meter boven de grond opgehangen. De 35 jaar oude plataan wordt zonder contact met de grond kunstmatig in leven gehouden. Het project, De Ontaarde Boom, is een idee van de Utrechtse kunstenaar Daan van Geijlswijk.
De boom werd eerst met wortels en al uitgegraven en opgetakeld. Daarna werden de wortels helemaal schoongespoten en kwam de boom in een ijzeren constructie te hangen.

Besproeien met voedingsstoffen

De boom wordt gevoed door de wortels te besproeien met voedingsstoffen. Dat moet werken volgens betrokkenen. Op het terrein Van Hall Larenstein, waar het experiment plaatsvindt, hebben ze twee jaar geleden namelijk al een test gedaan met kleine boompjes. Dat was een succes. Het is de eerste keer dat een poging gedaan wordt zo'n grote boom. Veertien meter hoog is die, en het is de vraag of het met deze boom ook lukt om hem in leven te houden.

Ophangen onder de Eiffeltoren

Het project 'De Ontaarde Boom' gaat over de kwetsbaarheid van de natuur en de mens, over aarden en wortelen in je omgeving en over hoe we, in dit geval letterlijk, kijken naar de natuur. Als alles goed gaat wil de kunstenaar de grote ontwortelde boom bloeiend ophangen onder de Eiffeltoren.
Via deze livestream is het uitgraven en optakelen van de boom te volgen (linksboven in beeld)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!