Nieuws

Alles draait om geven bij Burning Man in Kootwijk

Jan Willem van der Hogen uit Beek bij Nijmegen was maandag bij radiopresentator Rob Kleijs de lunchgast. Ze spraken over het naderende evenement 'Burning Man' dat wordt gehouden in Kootwijk.
ARNHEM - Jan Willem van der Hogen uit Beek bij Nijmegen was maandag bij radiopresentator Rob Kleijs de lunchgast. Ze spraken over het naderende evenement 'Burning Man' dat wordt gehouden in Kootwijk.
Burning Man is van oorsprong een Amerikaans evenement, dat jaarlijks plaatsvindt in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Het festival wordt letterlijk opgebouwd en afgebroken door de deelnemers zelf.

'Er groeit daar helemaal niets'

Van der Hogen: 'In die woestijn groeit helemaal niets, geen grasspriet. Maar een week per jaar wonen er 60.000 mensen. En daar is na die week helemaal niets meer van te zien. Wat daar gebeurt is een verrassing, op verrassing op verrassing. Op elke hoek gebeurt er wel wat.'
Festivalgangers bouwen samen de stad op, delen hun eten en water en alles wat nodig is om een week te overleven. Het begon in 1986, toen een kleinschalig feest waaraan een einde kwam doordat de deelnemers een grote pop in brand staken.
Een video van 'Burning Man' in 2014:
'Het gaat erom dat mensen elkaar verrassen en allerlei dingen geven. Je kunt er ook helemaal niets kopen', zegt de camp-organisator van Burning Man in Kootwijk.

'We beginnen klein'

Burning Man is voor het eerst in Nederland. Van der Hogen: 'De gedachte van geven wordt nu overal uitgerold. Maar het begint bij ons klein. Een vlakte waar tienduizenden mensen terecht kunnen, hebben we hier niet eens. Ongeveer 700 mensen kunnen meedoen. En het draait erom dat je het mooiste dat je hebt of kunt laat zien. En deelt met anderen.'
Luister hier het gesprek terug:
Burning Man in Kootwijk duurt van 29 tot en met 31 juli en heet Where the sheep sleep.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!