Nieuws

Het is zomer, maar Rijkswaterstaat vult het strooizout aan

De temperaturen schieten dit weekend eindelijk weer omhoog naar boven de 20 graden, maar daar heeft Rijkswaterstaat niets mee van doen. Vrijdag beginnen zij met het aanvullen van de zoutvoorraad. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De temperaturen schieten dit weekend eindelijk weer omhoog naar boven de 20 graden, maar daar heeft Rijkswaterstaat niets mee van doen. Vrijdag beginnen zij met het aanvullen van de zoutvoorraad.
In Kampen arriveert vrijdag een schip dat het zout heeft opgehaald bij een Duitse zoutmijn. Er is in totaal 50 miljoen kilo zout ingekocht.
De voorraad strooizout wordt aangevuld tot 200 miljoen kilo en wordt opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. In de provincie Gelderland zijn er twaalf steunpunten, waaronder in Herveld, Wolfheze en Hoevelaken. 

Opfriscursus

In het najaar wordt materieel getest en winterklaar gemaakt. Chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers krijgen een opfriscursus en er worden nieuwe strooiroutes verkend.
Om barre winterse weersomstandigheden te bestrijden, kan Rijkswaterstaat 542 strooiwagens inzetten. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. 
Tijdens de vorige winter is in 9774 ritten 41 miljoen kilo zout gestrooid. Daarvoor werd 737.000 kilometer afgelegd. Ter vergelijking: dat is zeventien keer de wereld rond.