Krimp

Basisschool met 27 kinderen in Noordeinde dreigt te verdwijnen; ouders in actie

NOORDEINDE - Basisschool Het Noordermerk in Noordeinde heeft slechts 27 leerlingen en wordt bedreigd in haar voortbestaan. Ouders van de school in de gemeente Oldebroek zijn bang dat hun kinderen straks kilometers moeten reizen en voeren nu actie.
De stichting PROO die het openbaar onderwijs verzorgt heeft aangegeven dat ze nadenken over de toekomst van de school en de ouders willen voorkomen dat de school verdwijnt. 

'Hart uit het dorp mag niet verdwijnen'

Hans van de Wetering ging zelf vroeger naar de dorpsschool en nu gaan zijn twee kinderen ernaar toe. 'We zijn een initiatiefgroep gestart om de school open te houden en we hebben een petitie opgesteld. Die heeft het hele dorp ondertekend', vertelt hij 's ochtends bij het ontbijt. 'Als de school verdwijnt betekent het dat kinderen kilometers moeten rijden of weggebracht moeten worden door hun ouders. Op de langere termijn betekent het dat jonge gezinnen waarschijnlijk vertrekken uit het dorp en dat is de doodsteek voor de gemeenschap.'

Minimaal drie groepen op een school

Het is een probleem dat ook onderkend wordt door de stichting PROO dat het bestuur vormt voor het openbaar onderwijs op Noordeinde en veel andere plekken op de Veluwe. Voor de stichting is het telkens zoeken hoe ze openbaar onderwijs in stand kan houden. 'Op sommige plekken is er sprake van krimp en daar komt bij dat we sinds kort het beleid hebben dat we minimaal drie groepen willen hebben op een school.' Zegt Berend Redder van PROO.
De grote vraag die iedereen zich stelt is hoe je een school met 27 leerlingen open kunt houden. 'We kijken hoe we het zo effectief kunnen organiseren door bijvoorbeeld samen te werken met andere scholen.' De stichting begrijpt dat scholen belangrijke schakels zijn in kleine gemeenschappen en dat maakt sluiting ook niet zo makkelijk. 'Het oude idee van een dorpsschool zal veranderen, maar je moet zien voor elkaar te krijgen dat je openbaar onderwijs in de buurt organiseert van kinderen dat is onze opdracht.' 

'Verliezen onderlinge band'

'Ik vind het belangrijk dat het open blijft, want anders gaat iedereen naar een andere school en dan verlies je de onderlinge band', vertelt de 7 jarige Elza van de Wetering. Zij en de andere kinderen hebben een petitie aangeboden aan de gemeente. Het aankomende jaar wordt spannend voor de basisschool op het Noordeinde. Maar inwoners kunnen zich een dorp zonder school niet voorstellen.