Nieuws

Varik en Heesselt willen maatregelen tegen hoogwater

Hoogwater in Gelderland.
De inwoners van het dorp Varik en Heesselt willen maatregelen tegen hoogwater. Bijna 95 procent van de inwoners vindt dat er iets moet gebeuren. De rest vindt het wel goed zo. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De inwoners van het dorp Varik en Heesselt willen maatregelen tegen hoogwater. Bijna 95 procent van de inwoners vindt dat er iets moet gebeuren. De rest vindt het wel goed zo.
De afgelopen tijd zijn 250 inwoners geïnterviewd door een projectteam, waarin de provincie, het waterschap en het ministerie en de gemeente zitten.
De komende twee jaar wordt er namelijk gekeken naar een concreet plan om Varik en Heesselt te beschermen tegen hoogwater.
De inwoners hebben uiteenlopende ideeën over hoe de dorpen tegen het wassende water beschermd moet worden.
De voorstellen om de dijken te verhogen in combinatie met een geul of andere rivierverruimende maatregelen krijgen de meeste steun.
In plaats van een geul hebben inwoners onder meer genoemd: het verlagen van de uiterwaarden in combinatie met het opschonen van de begroeiing, het uitbaggeren van de rivier, het verleggen van de dijk van de rivier af, verhoging van de dijken en het afgraven van het terrein van de steenfabriek.
De bewoners van de dorpen hebben positiever op de mogelijke komst van een geul gereageerd dan de mensen die in het gebied wonen waar de geul mogelijk zal komen.