Nieuws

Op wilde paarden door Mongolië: Ultiem avontuur voor Babs Ketelaar uit Ermelo

Duizend kilometer in tien dagen. Op halfwilde paarden. Door de ongerepte binnenlanden van Mongolië. Ga er maar aan staan. Babs Ketelaar uit Ermelo gaat het doen.
ERMELO - Duizend kilometer in tien dagen. Op halfwilde paarden. Door de ongerepte binnenlanden van Mongolië. Ga er maar aan staan. Babs Ketelaar uit Ermelo gaat het doen.
Ketelaar doet mee aan de Mongol Derby, een tocht waarbij luxe een onbekend begrip is. Geen warme bedjes en gevulde koelkasten. In augustus is het zover, maar nu al is Ketelaar volop in training voor de uitputtende tocht. In september vorig jaar begon ze met trainen. 'Hardlopen, krachttraining, cardio en zoveel mogelijk paardrijden', vat Ketelaar haar schema samen. De tocht in Mongolië staat bekend als combinatie tussen het uithoudingsvermogen in de Tour de France en het ruige gehalte van Parijs-Dakar.
Bekijk hier een impressie van de race:

Ziekte overwonnen

'Ik kan wel diep gaan. Ik heb kanker overwonnen. Die behandelingen zijn niet echt top', zegt Ketelaar met gevoel voor understatement. 'In 2004 werd ik ziek. Ik weet nog precies waar ik reed, ik was klaar met alle behandelingen en zei tegen mijn partner: ik wil een grote reis gaan maken met paarden.' Het Amerikaanse Montana viel af: teveel warme bedjes en volle koelkastjes. De Mongol Derby voldeed wel aan haar eisen. Deelname gaat niet met het invullen van een formuliertje: na een uitgebreide procedure is de Ermelose geselecteerd.
Begin augustus staat de Mongol Derby op het programma. Met 42 andere deelnemers gaat Ketelaar door het ruige, pure landschap van het Aziatische land, gezeten op de rug van een oerpaard. In totaal zal ze 27 paarden gaan berijden. Eten wordt niet geregeld: vragen bij nomaden is het motto. Tien dagen als een cowboy in de woeste natuur. Ze zoekt nog mensen die willen sponsoren, de opbrengst gaat naar het KWF. Haar avonturen zijn onder meer te volgen via haar Facebookpagina.
Babs Ketelaar vertelde donderdag uitgebreid op Radio Gelderland over haar plannen. Beluister hieronder het gesprek.