Nieuws

Arnhemmer strijdt voor anonieme voordeelurenkaart NS

Wie een anonieme ov-chipkaart heeft, krijgt geen korting met de voordeelurenkaart van Nederlandse Spoorwegen (NS). De korting geldt sinds het papieren treinkaartje twee jaar geleden werd afgeschaft alleen voor treinreizigers die inchecken met een persoonlijke ov-chipkaart. Arnhemmer Michiel Jonker baalt daarvan en stapt deze donderdag naar de rechter.
ARNHEM - Wie een anonieme ov-chipkaart heeft, krijgt geen korting met de voordeelurenkaart van Nederlandse Spoorwegen (NS). De korting geldt sinds het papieren treinkaartje twee jaar geleden werd afgeschaft alleen voor treinreizigers die inchecken met een persoonlijke ov-chipkaart. Arnhemmer Michiel Jonker baalt daarvan en stapt deze donderdag naar de rechter.
Jonker heeft al jaren een voordeelurenabonnement bij de NS, maar wordt gedwongen extra te betalen omdat hij een anonieme ov-chipkaart gebruikt. In april 2015 deed hij een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar de Geschillencommissie weigerde in te grijpen. De Rechtbank in Arnhem buigt zich over de vraag of dat mag.  

Privacy

De Arnhemmer is erg gehecht aan zijn privacy. 'Ik wil niet dat de NS weet waar en wanneer ik ergens naartoe ga', zegt Junker. Hij vindt dat er onrechtvaardig onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met en zonder privacy: 'Dat is discriminatie.'
De NS denkt hier anders over. 'Als je een abonnement bij Netflix, de bioscoop of een zwembad afsluit, staat die ook op naam', zegt een woordvoerder. 'De ov-chipkaart is staat op naam om te voorkomen dat anderen de kaart kunnen gebruiken.' 

Rechtszaak

Omdat de NS een private partij is, zou Jonker een civiele rechtszaak tegen het bedrijf moeten beginnen. Dat is te duur. Daarom doet hij het via een omweg: hij vraag de Autoriteit Persoonsgegevens om te handhaven. 'Ze moeten hun taak gewoon uitvoeren', besluit Jonker. Hij wordt in de rechtszaak bijgestaan door Stichting Privacy First en de Maatschappij voor beter OV.
De woordvoerder van de NS benadrukt dat Jonker wel van meereiskorting kan profiteren met zijn anonieme ov-chipkaart. Hij krijgt dan 40 procent korting als hij met iemand meereist die wel een abonnement heeft. Hij moet dan wel elke reis iemand vinden die dezelfde route als hij aflegt. 
De rechtszaak is deze donderdag 7 juli om 10.40 uur bij de rechtbank Gelderland.