Nieuws

Brand farmaceutisch bedrijf Nijmegen onder controle

NIJMEGEN - Bij geneesmiddelenproducent Synthon aan de Microweg in Nijmegen is vrijdag aan het einde van de middag brand uitgebroken. De brandweer schaalde op naar 'zeer grote brand'. Er zijn geen gewonden gevallen.
Het industrieterrein werd afgezet. Medewerkers zijn uit het pand gehaald. De brand is ontstaan in een koelcel die in aanbouw is. Daar werd gewerkt. Nadat de stroom uitviel, ontstond een explosie. In de koelcel zijn lege plastic tonnen in brand gevlogen. Daardoor kwam veel rook vrij.
Tegen 19.00 gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Er zijn volgens de veiligheidsregio geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Brandweerlieden waren voor de zekerheid in een gele tent ontsmet.

Opgericht in Nijmegen, in diverse landen actief

Synthon is in 1991 in Nijmegen opgericht door chemicus Jacques Lemmens. De hoofdvestiging zit aan de Microweg in Nijmegen.
Behalve in Nederland is Synthon actief in Tsjechië, Spanje, de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Australië. Er werken zo'n 1400 mensen. Synthon produceert onder meer een cholesterolverlager, een antidepressivum en een middel tegen goedaardige prostaatvergroting.

Liveblog:

19.00 uur De brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldt de veiligheidsregio nu. We sluiten het liveblog. Mochten er ontwikkelingen zijn, dan verneemt u die op gld.nl.
18.50 uur Of er bij de brand gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, weet de woordvoerster van de veiligheidsregio nog niet. 
18.40 uur De brand ontstond in een koelcel die in aanbouw is, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Daar werd gewerkt. Nadat de stroom uitviel, ontstond een explosie. In de koelcel zijn lege plastic tonnen in brand gevlogen. Daardoor kwam veel rook vrij.
18.25 uur De brand is in een magazijn ontstaan, zegt de woordvoerster van de veiligheidsregio. Het sein 'brand meester' is nog niet gegeven. Het is nog niet duidelijk wat voor stoffen zijn vrijgekomen. Brandweerlieden worden voor de zekerheid in een gele tent ontsmet.
18.10 uur Onze verslaggever ziet nog steeds veel brandweerlieden. 'Ze zien er rustig uit, dat lijkt me een goed teken.' Er is ook een ontsmettingsteam van de brandweer bij.
18.00 uur Video:
17.55 uur Meer over het bedrijf: Synthon is actief in Nederland, Tsjechië, Spanje, de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Australië. Er werken zo'n 1400 mensen. Synthon produceert onder meer een cholesterolverlager, een antidepressivum en een middel tegen goedaardige prostaatvergroting.
17.50 uur Er woedt in het pand nog brand, zegt woordvoerster Jet Vroege van de veiligheidsregio. Er zijn geen gewonden. Uit voorzorg staan wel ambulances klaar.
17.45 uur Een receptionist bij Auto Traa in de buurt bevestigt dat het industrieterrein is afgesloten. Klanten kunnen hun auto daar dus niet ophalen. 'Dat zal wel morgen worden.'
17.35 uur Het terrein is afgezet. Van de buitenkant is geen rook meer te zien, meldt een cameraman.
17.30 uur Synthon is 1991 gestart in Nijmegen door chemicus Jacques Lemmens. Het bedrijf heeft wereldwijd vestigingen. Het hoofdkantoor staat aan de Microweg in Nijmegen.
17.23 uur Er worden nog steeds brandweerwagens opgeroepen.
17.18 uur Er wordt GRIP1 afgekondigd, wat betekent dat er een gecoördineerd optreden van de hulpdiensten nodig is. De woordvoerster weet nog niet waarom dit nodig is.
17.12 uur De brandweer schaalt op naar zeer grote brand.
17.00 uur Eerste melding van grote brand bij Synthon, een geneesmiddelenproducent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!