Nieuws

Nijmegenaren staan terecht voor gewelddadige overvallen op Jumbo en pizzazaak

Drie Nijmeegse mannen stonden vrijdag en donderdag terecht in de rechtbank van Noord-Holland. De mannen zijn 19 en 26 jaar oud en worden verdacht van gewelddadige overvallen in Nijmegen, Hoorn en Purmerend.
NIJMEGEN - Drie Nijmeegse mannen stonden vrijdag en donderdag terecht in de rechtbank van Noord-Holland. De mannen zijn 19 en 26 jaar oud en worden verdacht van gewelddadige overvallen in Nijmegen, Hoorn en Purmerend.
Bij de overvallen werd gedreigd met een mes en is ook een vuurwapen gebruikt. In Nijmegen gaat het om een overal op een Jumbo en een overval op Domino’s pizza.  
De drie verdachten, Galid H. (19), Jon A. (19) en Yahaya Y. (26) werden aangehouden na een overval op de New York Pizza in Purmerend.
Twee van hen, H. en Y., worden ervan verdacht ook in Nijmegen winkels overvallen te hebben. Zo zouden de twee op 17 juli 2015 een gewelddadige overval hebben gepleegd op een Jumbo daar.

Vuurwapen en mes

Een van de overvallers stak een mes in de lopende band bij de kassa. Een medewerkster werd geduwd en bedreigd met een mes. Ook liep een overvaller rond met een vuurwapen. Deze hield zelf gericht op een 12-jarig jongetje dat met zijn moeder boodschappen aan het doen was.
Er zou ook nog geschoten zijn. Een huls die door de politie werd aangetroffen komt overeen met een overval in Hoorn. Van deze overval zijn H. en Y. ook verdachten.

Bijzonder loopje

Op de bewakingsbeelden zijn twee mannen met bivakmutsen te zien. Deze mutsen zijn later terug gevonden op een grasveld in Nijmegen. Op een van de mutsen is DNA van Y. aangetroffen. Op de beelden is ook duidelijk te zien dat één van de twee een mes bij zich heeft.
Volgens de rechtbank is verder duidelijk dat Y. hetzelfde loopje heeft als op de bewakingsbeelden. Dit moest hij tijdens de zitting demonstreren door een rondje om zijn tafel te lopen.

Acht en zeven jaar

H. en Y. worden ook nog verdacht van een overal op Domino’s Pizza op 30 augustus vorig jaar in Nijmegen. Ook bij deze overval zou veel geweld zijn gepleegd. De officier van justitie eist acht  jaar cel tegen Y. en H. Tegen A. is de eis zeven jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.