Instellingen

Rijn nog nooit zo vol, ongekende hoeveelheid water stroomt door Gelderland

De Oude IJssel trad buiten de oevers.
Nog nooit ging er in juni zoveel water via de Rijn en de Maas richting Nederland als in de afgelopen maand. Dat komt door de aanhoudende regen in delen van Europa. © Jordi Deckert
SPIJK - Nog nooit ging er in juni zoveel water via de Rijn en de Maas richting Nederland als in de afgelopen maand. Dat komt door de aanhoudende regen in delen van Europa.
Volgens Rijkswaterstaat werd via de Rijn bij Lobith afgelopen week zo'n 4300 kubieke meter water per seconde vervoerd. Meestal is dat in juni de helft. Het oude record is uit 1995. Toen ging het om 4150 kubieke meter per seconde. 
Ook de Maas behaalde een record. Bij Sint Pieter in Limburg, waar de Maas het land binnenkomt, was de gemiddelde afvoer 520 kubieke meter per seconde; ruim vier keer zoveel als normaal gesproken in juni. Daarmee werd het record uit 1926 verbroken. 
In verschillende delen van het land, waaronder Gelderland, leidden de hoge waterstanden tot problemen. Sommige uiterwaarden liepen onder en dijken in Duitsland werden verstevigd om te voorkomen dat ze het zouden begeven. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!