Rheden

Gelderse Vuelta lonkt: 'We gaan voor het Tjallingii-effect'

Maarten Tjallingii
De kans is groot dat de Vuelta in 2019 door Gelderland komt. Dat zegt Cor Jansen van Business Peloton Utrecht. © Omroep Gelderland
RHEDEN - De kans is groot dat de Vuelta in 2019 door Gelderland komt. Dat zegt Cor Jansen van Business Peloton Utrecht.
Jansen lobbyt al maanden voor de komst van de grote wielerronde. De bedoeling is dat de Ronde van Spanje drie keer in Utrecht start in 2019.

Posbank

'Vrijdagavond een tijdrit in Utrecht. Zaterdag start de etappe in Utrecht via de Utrechtse Heuvelrug en dan via de Posbank bij Rheden weer terug. Zondag start de rit weer in Utrecht en dan via Gelderland naar Zuid-Limburg', legt Jansen uit.
'We zijn bezig met een brede coalitie van de stad Utrecht en de provincies Utrecht, Gelderland en Limburg. Bovendien hebben we Mathieu Hermans als ambassadeur. Hij won zes etappes in de Vuelta en is kind aan huis bij de organisatie.'

'Goede ervaringen in Nederland'

De Vuelta startte een keer eerder in Nederland, in 2009 in Assen. 'De grote rondes hebben goede ervaringen in Nederland. Nederland omarmt dit soort evenementen.'
Cor Jansen verwijst vooral ook naar de Giro d'Italia, die dit jaar in Gelderland startte. Daarom wil hij ook de Posbank in het parcours opnemen.

'Maarten Tjalllingii-effect'

'Het Maarten Tjallingii-effect. Hoe hij daar de bergtrui pakte, een gaaf moment', vindt Jansen. Arnhemmer Tjallingii ging in de rit naar zijn woonplaats in de aanval, kwam als eerste boven op de Posbank en veroverde zo de blauwe bergtrui.
Binnenkort reist een breed gezelschap af naar de start van de Vuelta om met de organisatie van de wielerronde te praten. 'Gemeente, provincies, horeca, hotels. Ik denk dat de organisatie de wielerronde wil internationaliseren', aldus een optimistische Jansen.