Nieuws

Deurdonderen-cd bewijst: dialectrock leeft van Tuk tot Toldijk

De Deurdonderen-verzamel-cd die gemaakt is in opdracht van Omroep Gelderland en RTV Oost heeft een gevarieerd en kleurrijk album met dialectmuziek opgeleverd. Vandaag wordt de cd feestelijk gepresenteerd tijdens DEURDONDERDAG op Radio Gelderland. Live te volgen via de facebookpagina van Omroep Gelderland (zie bovenaan pagina)
TOLDIJK - De Deurdonderen-verzamel-cd die gemaakt is in opdracht van Omroep Gelderland en RTV Oost heeft een gevarieerd en kleurrijk album met dialectmuziek opgeleverd. Vandaag wordt de cd feestelijk gepresenteerd tijdens DEURDONDERDAG op Radio Gelderland. Live te volgen via de facebookpagina van Omroep Gelderland (zie bovenaan pagina)
Normaal is er dan misschien niet meer, maar zingen in de taal die het dichtst bij je staat lijkt een blijvertje. De zes bands, drie uit Overijssel en drie uit Gelderland, gingen in de tv-serie aan de slag met nieuwe nummers. De bands laten horen dat er nog genoeg leven in plat gezongen rock&roll zit.
Als inspiratie kregen ze zes Normaal-songs mee, niet om te coveren maar gewoon om iets bij de muzikanten los te maken.
Dat heeft gewerkt, de nummers die de bands hebben gecomponeerd komen stuk voor stuk recht uit hun ziel. Boerenrock ? Meuh, dat is voor deze verzameling songs een veel te beperkte omschrijving, 'pure rock in ut plat' past beter ! Iedere band heeft het dan ook dichtbij huis en hart gehouden.
Alle songs in 40 seconden: 

Ritn Ditn

Ritn Ditn uit Nijkerk bezingt in het lied 'Omdat iedereen ok vreten mot' hun held, de Veluwse boer die zorgt dat er bij iedereen brood en meer op het bord komt. 'Op 't land of in de stallen, hie gaot 'r altied veur.' Inspiratie viel er voor de mannen dus genoeg te putten uit 'De boer is troef', met als eindresultaat een strak, eigen nummer. Viersterren Veluwerock.

Half um Half

Half um Half uit de regio Usselo componeerde na beluisteren van de Normaal-klassieker 'Alie' een heuse country-blues over een onbereikbare liefde. 'Dan loaj mie stoan' gaat door merg en been, en komt echt uit de tenen van de tekstschrijver. 'En ik doo mien best um ow te vergetten, moar ik kan ow nich an de kaante zetten'. Een lied van Twentse klasse en dat terwijl ze 'Alie' het slechtste nummer van Normaal vinden...

De Boetners

De Boetners afkomstig uit Braamt/Bergh houden de vaart erin en tikken een nummer van net drie minuten af over hun favoriete plek (na het hoofdpodium van de Zwarte Cross natuurlijk) het 'Oefenhok'. Met dank aan de kraker 'Hiekikkowokan' en hun zeer overzichtelijke repetitiehok tegenover de kerk in Braamt. Repeteer en leer veur de volgende keer! 'Stekker d'r in en dan geet 't weer los, gitaren gestemd, de buren bunt de klos'. Stevig en herkenbaar meezingertje.

Boerenrockies

Boerenrockies uit Tuk, de vijf meiden zijn niet weg te slaan uit hun 'dorpie' bij Steenwijk en dan vooral niet uit de legendarisch kroeg De Karre. 'Noar 't café' is dan ook wel heel toepasselijk als inspiratiebron, maar de dames richten hun liefde toch vooral op de streek.
'De Kop' gaat over de fraaie omgeving en het echte thuisgevoel dat ze krijgen zodra ze weer terugkeren naar hun noordelijkste puntje van Overijssel. 'Aargns in 't glooiend laand tussen 't riet, doar staot mien huus. Ik goa hier nooit meer vort, de Kop dat is mien thuus. Een echte 'goedvuul'-ballad.

Taliband

De Toldijkse Taliband staat bekend om hun uutbundige optredens die gierend uut de klauwen lopen en hoe kan het ook anders als je in Normaal-land opgroeit. Tante Rikie van de Zwarte Cross (en die kan heus tegen een stootje) heeft meestal een paar dagen (drank) nodig om bij te komen van een Taliband-concert.
'Verstand op nul' zou zomaar een nieuw lijflied van de band kunnen worden. De vijf muzikanten blijken een behoorlijk filosofische inslag te hebben, geen oogkleppen in ieder geval. 'As i-j nooit niet kiekt noar dingen die'j niet kent, dan raak i-j an 't echte leaven nooit gewend'. Een doordachte Deurdonder-kraker.

Dokter Watjes

Dokter Watjes oet Hengevelde maakte zich kwaad, de groep kreeg 'Hels as 'n jachthond' voorgeschoteld. Daar wist de band wel raad mee, over de ongelijkheid in de wereld, de ene mens heeft amper te eten en de ander barst van de poen.
Met 'De wealt is niet van oe' wordt vooral die laatste groep aangesproken en blijkt eens te meer hoe veelzijdig de vief kearls zijn. 'Alles op disse planeet geet noar de hoogste bieder, deur geeld wodt noe het lot van de eerde bepaald'. Meer nog dan een protestsong is dit een meeslepende aanklacht!
De zes songs op de cd kwamen mede dankzij oud-Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp tot stand. Hij zat in de studio achter de knoppen, adviseerde, moedigde aan, sprak de muzikanten moed in en laste de broodnodige (rook- en drink)pauzes in.

CD winnen

De cd 'Deurdonderen' is niet te koop, maar wel te winnen!
Bij Radio Gelderland is de cd Deurdonderen te winnen op donderdag 30 juni. Wie in aanmerking wil komen, moet een appje sturen met daarin de titel van zijn favoriete nummer in streektaal en in twee zinnen de reden waarom hij/zij dit nummer kiest.
En zo ziet de hoes eruit:

Deurdonderdag

Donderdag 30 juni is het op radio bij Omroep Gelderland de hele dag Deurdonderen geblazen. Muziek van de dialectbands, gesprekken, reportages en de kans om de nu al legendarische cd te winnen. Verslaggever Niels Kater is met zijspanmotor op pad met de Gelderse bands om iemand een bijzondere verrassing te bezorgen. 
Laatste Aflevering
De laatste aflevering van de TV-serie Deurdonderen ziet u bij Omroep Gelderland op vrijdagavond 1 juli (om 18.20 uur, ieder uur herhaald, of via Uitzending Gemist) en bij TV Oost op zondag 3 juli om 18.23, 20.23 en 22.23 uur.