Nieuws

Kamerleden razend over zorgwinsten: verrijking directeuren onaanvaardbaar

ARNHEM - Kamerleden zijn boos dat miljoenen euro's zorggeld in zakken van zorgdirecteuren verdwijnen. Ze reageren op de conclusie van twee hoogleraren van Tilburg University die in opdracht van Omroep Gelderland de financiële gegevens van zorgbedrijven hebben onderzocht.
door Judith Spanjers
Uit de cijfers blijkt dat vooral kleine bedrijven hoge winsten maken. In totaal is volgens de hoogleraren in 2014 zo'n 1 miljard euro van het zorgbudget van 31 miljard euro niet aan zorg besteed.  

Renske Leijten (SP):

'In de zorg mag er geen sprake zijn van winst. Het geld is bedoeld voor zorg en als er geld over is, dan moet dat op andere plekken in de zorg besteed worden. Ik verwacht dat Van Rijn met een actiepakket gaat komen. Want hij zegt aan de ene kant dat we moeten bezuinigen, omdat de zorg te duur is. Dan kan hij niet aan de andere kant mensen zichzelf laten verrijken aan diezelfde zorg.' Leijten heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn. 

Sjoerd Potters  (VVD):

'Natuurlijk mag je je boterham verdienen in de zorg, maar het moet niet zo zijn dat je je over de rug van kwetsbare cliënten zoveel mogelijk verrijkt. Het toezicht op de zorgbedrijven moet beter. Zorgverzekeraars moeten er bovenop zitten en ingrijpen.' Ook Potters stelde vandaag schriftelijke Kamervragen.

Otwin van Dijk en John Kerstens (PvdA):

'Wij vinden het onwenselijk dat grote bedragen publiek geld worden uitgekeerd aan zorgbestuurders, terwijl dat geld eigenlijk voor zorg is bedoeld. We gaan over Kamervragen stellen over de Wet Normering Topinkomens, omdat zorgdirecteuren blijkbaar bovenop hun salaris winst aan zichzelf uitkeren als ze aandeelhouder van het bedrijf zijn.' 

Fleur Agema (PVV):

'SCHANDE! Miljoenengegraai in zorgland waar elk dubbeltje wordt omgedraaid. Ik heb een debat aangevraagd.'

Carla Dik-Faber (ChristenUnie):

'Dit-is-te-gek-voor-woorden. Zorggeld is voor zorg.'

'Instanties kijken weg'

Leijten stelde eerder naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland al Kamervragen over het gebrek aan controle op bedrijven die werken met persoonsgebonden budgetten. Dit naar aanleiding van cliënten die vorig jaar klaagden over zorginstelling Boriz die te veel uren zou declareren.
'Wat ik tragisch vind is dat er zo lang wordt weggekeken door instanties. Er zijn al zo lang signalen dat er iets niet klopt, maar die cliënten kregen nergens voet aan de grond. Dat vind ik vooral erg.' Onlangs is Menzis inmiddels een officieel fraude-onderzoek gestart naar Boriz. 

'Meer geld voor opsporing fraude'

Dinsdag beantwoordde staatssecretaris Van Rijn een aantal eerder ingediende schriftelijke vragen van Leijten. Hierin geeft Van Rijn aan dat diverse instanties een rol spelen in de opsporing van pgb-fraude. Hij stelde eerder dit jaar 2,4 miljoen euro extra beschikbaar voor de opsporing.
De Inspectie SZW krijgt 18 man erbij en het Openbaar Ministerie 3. Deze extra mensen zullen zich vooral bezighouden met de zwaardere onderzoeken naar fraude. Vorig jaar zijn 22 fraudesignalen binnengekomen. Hiervan worden 17 zaken opgepakt om strafrechtelijk te onderzoeken.
Lees hier de antwoorden op de Kamervragen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!