Nieuws

Tweeduizend kilometer wandelen voor het goede doel; Chris Slappendel doet het gewoon

NUNSPEET - De 48-jarige Chris Slappendel is bezig met een bijzondere uitdaging: in 100 dagen loopt hij 2000 kilometer door Nederland. Waarom? Om geld op te halen voor de bescherming van wilde dieren. Vandaag doorkruist de natuurfanaat Gelderland.
Slappendel, die in het dagelijks leven eco-ondernemer is, ging op 15 mei van start. Sindsdien heeft hij al heel wat kilometers in de benen. 'Het is zwaarder dan ik dacht', vertelt de avonturier. 
'Ik ben niet echt een getrainde loper, maar wel sportief. Vooral m’n voeten voel ik in de loop van de dag. Gelukkig is dat de ochtend daarna wel weer over.' Ook kreeg de wandelaar tijdens zijn tochten heel wat regen te verduren. 'Mijn moeder zou zeggen: je krijgt wat je verdient', grapt hij.

'Bedrijven profiteren gratis van dieren'

Drie jaar geleden maakte Slappendel al een soortgelijke toer. Hij trok toen zes maanden door Azië om aandacht te vragen voor de tijger, zijn favoriete dier. Ook nu loopt hij weer voor wilde dieren. 
De eco-ondernemer vindt dat bedrijven een 'eerlijke vergoeding' moeten betalen als ze gebruikmaken van de aantrekkingskracht van dieren. 'Stel dat Puma Cruijff, Messi of Ronaldo had genomen in plaats van de poema, dan hadden ze een leger advocaten op de stoep gehad. Nu profiteren ze gratis van dit dier.'
Luister het radio-interview met Chris Slappendel terug:

Vandaag van Nunspeet naar Putten

In de 100 dagen dat Slappendel door Nederland wandelt, doet hij zo’n 100 natuurgebieden in alle twaalf provincies aan. Onderweg praat hij met ondernemers, bekende Nederlanders en 'gewone' mensen.
Vandaag gaat hij op pad met de directeur van de Rabobank. 'Samen gaan we ruim 20 kilometer lopen. We beginnen in Nunspeet en lopen dan via Harderwijk naar Putten', legt hij uit. De natuurfanaat schat dat ze er 5 uur over doen. 'Maar dan moeten we wel doorlopen. Ik heb ook nog een rugzak van 16 kilo bij me.'

'Bedrijven vinden mijn idee interessant'

Een aantal bedrijven heeft al aangeven de wandelaar te willen steunen. 'Ze vinden mijn idee zo interessant dat ze ook daadwerkelijk wat willen doen. Een bedrijf in Limburg gaat bijvoorbeeld zo'n 250 T-shirts afnemen.' Ook de crowdfundingsactie die hij heeft opgezet, loopt redelijk.
Ondertussen geniet Slappendel met volle teugen van Gelderland. 'Het is hier ongelooflijk prachtig.'