Nieuws

'Velpse zorginstelling Boriz fraudeerde; zorggeld ging in eigen zak in plaats van naar cliënten'

VELP - Hoe kun je met een paar zorgwerknemers een omzet draaien van meer dan een miljoen euro? Dat vragen hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon van Tilburg University zich af na het bestuderen van de jaarrekeningen van zorginstelling Boriz uit Velp. 'Dit is een duidelijk geval van fraude', aldus professor Harrie Verbon. In een reactie zegt de directie van Boriz dat het personeel inclusief de directie structureel overuren heeft gemaakt. Zorgkantoor Menzis heeft inmiddels een officieel fraude-onderzoek ingesteld.
Op verzoek van Omroep Gelderland bestudeerden twee financiële experts de cijfers van zorginstelling Boriz uit Velp. De zorginstelling ligt sinds vorig jaar onder vuur, omdat cliënten het bedrijf ervan beschuldigen dat ze via hun persoonsgebonden budget zorg hebben betaald die niet is geleverd. Het bedrijf heeft altijd ontkend fraude te hebben gepleegd.

'Hier is sprake van fraude'

Hoogleraar Accountancy Jeroen Suijs ondersteunt de beschuldigingen: 'In 2014 declareerde Boriz bijna 29.000 zorguren. Om die uren te halen, zouden werknemers bijna dubbele werkweken gedraaid moeten hebben. Dat lijkt me niet waarschijnlijk.' Volgens Jeroen Suijs kan het niet anders dan dat er te veel zorguren zijn gedeclareerd. Uren die cliënten hebben betaald, terwijl ze geen zorg kregen. 'Bijna de helft van het aantal gedeclareerde zorguren is niet te verklaren. Ook als de directie bijna fulltime meewerkt komt Boriz niet aan die uren.' Hoogleraar Openbare Financiën Harrie Verbon: 'Dit lijkt me duidelijk, hier is sprake van fraude.'
Professor Harrie Verbon: 'Boriz heeft fraude gepleegd.'
In 2013 en 2014 had Boriz een omzet van zo'n 3 miljoen euro (1,2 miljoen in 2013 en 1,8 miljoen in 2014). Hiervan ging 1 miljoen euro naar de drie directeuren. Bijna 500.000 euro kreeg de directie in totaal aan salaris en daarnaast werd voor ongeveer een zelfde bedrag aan winst uitgekeerd.

'Directeur geeft fraude toe'

Volgens de 29-jarige Chantal van Ojik uit Arnhem heeft de directeur van Boriz onlangs aan haar toegegeven dat er te veel uren van haar budget zijn gedeclareerd om haar woning te kunnen bekostigen. Chantal krijgt zowel zorg als woonruimte van Boriz. 
Chantal voelt zich bedonderd door Boriz.
Chantal heeft een persoonsgebonden budget waar ze haar zorg van moet betalen. Ze is licht verstandelijk beperkt, woont zelfstandig en heeft extra begeleiding nodig in het dagelijkse leven. Ze krijgt daarvoor per jaar zo'n 27.000 euro van zorgkantoor Menzis. Boriz begeleidt Chantal een paar uur per week en ook haar zoontje krijgt van haar budget een paar uur per week hulp.

'Huis komt niet uit de lucht vallen'

Volgens Chantal is er in anderhalf jaar tijd ruim 13.000 euro te veel aan zorgkosten in rekening gebracht. Omdat ze zelf verantwoordelijk is voor het budget wilde ze van haar zorgverlener weten wat er met dat geld is gebeurd. In een gesprek met de directeur kreeg ze te horen: 'Jij weet dat het huis waarin je woont niet uit de lucht komt vallen. Dat moet ergens van betaald worden.' Het gesprek met Boriz heeft ze opgenomen. Chantal heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij het Zorgkantoor Menzis. Het is verboden om huur te betalen van zorggeld.

'De kosten betalen we uit winst'

Zorgbedrijf Boriz laat in een reactie weten dat woningen niet bekostigd worden uit een persoonsgebonden budget (pgb), maar dat de winst die het bedrijf maakt, wordt aangewend voor huisvesting. 'Het is erg lastig om voor deze doelgroep een huis te vinden. Hun inkomen is vaak te laag of ze hebben schulden. Bij de start van Boriz hebben wij besloten zelf woningen te huren voor deze doelgroep, omdat we ze alleen goed kunnen begeleiden als ze ergens vast wonen. De kosten betalen we uit de winst', aldus de directie.

'Complete onzin'

Hoogleraar Suijs: ’Complete onzin. Boriz is een commerciële instelling, geen liefdadigheidsinstelling. Linksom of rechtsom moet de investering in woonruimte worden terugverdiend.’
'Op basis van gerapporteerde personeelsgegevens zou Boriz in 2014 naar schatting maximaal 16.000 pgb-zorguren kunnen leveren. In dat geval zou Boriz een verlies van bijna 350.000 euro hebben gehad. Daar kunnen geen woningen van betaald worden. Alleen door extra uren te declareren kan Boriz de huisvesting van de cliënten van ruim 400.000 euro betalen en een winst van zo'n 370.000 euro behalen.'

'Ik voel me bestolen'

In het geval van Chantal neemt Boriz de huur, zo'n 700 euro, voor zijn rekening. Chantal betaalt een kleine eigen bijdrage. Opmerkelijk is dat uit berekeningen blijkt dat Chantal ongeveer 700 euro te veel aan zorgkosten per maand betaalde. 'Dat zorggeld is besteed aan huur', zegt Chantal. 'Maar daar is mijn persoonsgebonden budget niet voor bedoeld.' Ze voelt zich bestolen. Chantal was nooit op de hoogte van wat er in rekening werd gebracht door Boriz. Rekeningen zag ze niet.
Tot ze ineens eind vorig jaar van haar bewindvoerder de vraag kreeg of ze een factuur wilde tekenen. Omdat de uren niet klopten, trok ze aan de bel bij zorgkantoor Menzis. Die adviseerde haar uiteindelijk om de facturen toch maar te tekenen. Na haar beklag bij Boriz kreeg ze vervolgens twee uur extra zorg per week en werd de rekening een stuk lager. Menzis heeft in een gesprek met Boriz afgesproken dat op de rekeningen van 2016 de daadwerkelijke geleverde zorg specifiek geregistreerd moet worden.

'1 miljoen in eigen zak'

De zorgverlener is op dit moment bezig om wonen en zorg te gaan scheiden. De declaraties die Boriz voor de zorg van Chantal indiende zijn dit jaar inmiddels meer dan de helft lager dan vorig jaar. Uit de jaarrekening van 2015 blijkt dat ook de winst een stuk lager is dan de jaren ervoor: 40.000 euro, oftewel een winstmarge van nog maar 2.3% in plaats van 20% in het jaar ervoor. 'Blijft echter wel de constatering dat over 2013 en 2014 de directie van Boriz ruim 1 miljoen euro aan overheidsgelden in eigen zak heeft gestoken', aldus Suijs.

Reactie Boriz

In een reactie geeft de directie van Boriz aan dat het personeel inclusief de directie structureel overuren heeft gemaakt. 'Begeleiders kenden een grote caseload, waren 24/7 bereikbaar voor cliënten, hierdoor werden veel overuren gemaakt. Naast de begeleiders zijn ook door de nachtwachtmedewerkers, die 7 dagen per week in de avond- en nachturen aanwezig zijn, begeleidingsuren geleverd.'
Daarnaast zouden er vooral parttimers in dienst zijn die structureel meer uren draaiden. Whats-app en telefonisch contact werd afgerond en berekend in uren. 'De begeleider registreert deze afzonderlijke contacten telkens voor 5 minuten. Op dagbasis is er in totaal één begeleidingsuur verantwoord, terwijl de feitelijk bestede tijd 30 minuten kan zijn.'
In de mail geeft Boriz toe dat de urenregistratie niet op orde is. Volgens het zorgbedrijf is het niet meer mogelijk om geschreven uren te herleiden naar individuele cliënten. 'Om die reden is besloten een nieuw urenregistratiesysteem aan te schaffen. Dit systeem is in 2016 operationeel.'

Menzis start fraude-onderzoek

De persoonsgebonden budgetten die cliënten krijgen om zorg in te kopen, worden onder andere verstrekt door zorgkantoor Menzis. Menzis is inmiddels naar aanleiding van klachten die cliënten bij Omroep Gelderland meldden, een officieel fraude-onderzoek gestart. Ook de gemeente Arnhem en omliggende gemeenten besteden zorg uit aan Boriz. De gemeente Arnhem geeft in een reactie aan op de uitkomsten van het fraude-onderzoek te wachten. De woordvoerder geeft aan in ieder geval extra alert te zijn op de zorgdeclaraties die Boriz indient.  
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!