Nieuws

Kijk om u heen bij kasteel Ammerzoden: u bent overal in het jaar 1445

Bij kasteel Ammersoyen in Ammerzoden wordt deze maandag de eerste 360gradenfilm over de Middeleeuwen opgenomen. De film moet kijkers laten zien hoe het was om rond 1445 in Gelderland te leven. © Jeroen Peters
AMMERZODEN - Bij kasteel Ammersoyen in Ammerzoden wordt deze maandag de eerste 360gradenfilm over de Middeleeuwen opgenomen. De film moet kijkers laten zien hoe het was om rond 1445 in Gelderland te leven.
De film is de eerste van een serie van vier films in opdracht van Erfgoed Gelderland. De film speelt zich af rond het jaar 1445, het jaar waarin Johan van Culemborg kasteel Ammersoyen heroverde. Acteurs en figuranten van de re-enactmentgroep Het Woud der Verwachting brengen het verhaal tot leven. 

Om je heen kijken

De films worden opgenomen met een bijzondere nieuwe techniek. Daardoor ben je als kijker een beetje regisseur. Je kunt overal om je heen kijken als je de film kijkt op je smartphone. Als je bijvoorbeeld naar links draait zie je wat er links in beeld is. Draai je naar boven dan kijk je de naar de lucht.
Zeker als je de film bekijkt met een speciale virtualrealitybril krijg je zo het gevoel dat je midden in de film staat.
Daardoor gaan de opnames ook heel anders in het werk. Een regisseur en cameraman staan in het midden van het geheel samen met een 360-camera. Daaromheen staan de acteurs en re-enectors.
Zelfs de cameraman en regisseur zijn verkleed. Want je moet overal op letten. Omdat alles in beeld is kan er niet iemand voorbijlopen in een spijkerbroek of een vliegtuig overvliegen. 

Gelderse streken

De andere drie films zijn registraties van evenementen of historische locaties. Ze zijn onderdeel van de campagne De Gelderse streken - Wat een verhaal! De campagne is bedoeld om Gelderse verhalen over bijvoorbeeld de Romeinen, de Hanze en de kastelen over het voetlicht te brengen.
De films gaan op 8 oktober in première.