Nieuws

Even op adem komen: psychisch kwetsbare mensen komen tot rust in Bed&Break

ARNHEM - Een kamer in een Arnhems hotel voor een tientje per nacht. Het is geen stuntaanbieding van een boekingssite of reisbureau, maar een mogelijkheid voor mensen met psychische problemen om even tot rust te komen. Zij maken graag gebruik van de Bed&Break.
RIBW Arnhem &Veluwe Vallei, die mensen met een psychiatrische aandoening of psychosociale problemen begeleidt, heeft twee hotelkamers beschikbaar voor mensen met wie het even minder goed gaat. Dat kan komen door stress en spanningen in de eigen omgeving. In het hotel kunnen ze op adem komen, afstand nemen van hun problemen en alles op een rijtje zetten. Hopelijk kunnen ze daarna thuis met nieuwe energie verder.

'Ik kan me weer ontspannen'

Gast Claudia is blij met Bed&Break. Ze is verslaafd geweest aan drank en drugs en heeft ADHD. 'Als ik binnenkom is het meteen al de geur waardoor ik tot rust kom. Vijf minuten later adem ik al rustiger. Normaal kwebbel ik door mijn ADHD altijd en die drive heb ik niet als ik op de hotelkamer ben. Het is alsof de rugzak onmiddellijk van me afvalt. Ik kan me weer ontspannen. Het is voor mij een echte escape'. 
De eigen bijdrage is tien euro per nacht. RIBW Arnhem Veluwe Vallei betaalt de rest. Gasten mogen meerdere keren per jaar maximaal twee weken in het hotel blijven. 

Geen psychiatrisch patiënt, maar hotelgast

RIBW-regiomanager Danielle van Haastrecht: 'De kracht van Bed&Break is dat mensen als gasten behandeld worden. Ze worden niet aangesproken op hun psychische problemen, maar op hun gezonde kant. Gasten kunnen gebruik maken van ervaringsdeskundige vrijwilligers voor ondersteuning, gezelschap bij uitjes of een luisterend oor. Vanuit hun eigen levenservaring weten deze vrijwilligers hoe je het beste om kunt gaan met psychische problemen. Dat werkt herstelbevorderend'  Bedoeling is dat het zwaardere vormen van zorg voorkomt. 
Bed&Break is begonnen als experiment. Inmiddels is duidelijk dat de voorziening wordt voortgezet. Voor het komende jaar is de financiering veilig gesteld, waardoor psychisch kwetsbare mensen in het Arnhemse hotel tot rust kunnen blijven komen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!