Nieuws

Kinderen Bronckhorst willen ingewikkelde klimtoestellen

LAAG-KEPPEL - De kinderen uit Laag-Keppel spelen maar wat graag in de speeltuin aan de Van Pallandtlaan. En daarom houdt de gemeente Bronckhorst deze speeltuin open en mogen de kinderen zelfs een nieuw speeltoestel uitzoeken.
Hoe anders is dat in de rest van de gemeente. De gemeente sluit een groot deel van de speeltuinen. Reden: er wonen steeds minder kinderen in de dorpen.
'We hebben uitgebreid gekeken hoeveel kinderen van welke speeltuin gebruik maken. De speeltuinen met de minste gebruikers, die sluiten we', zegt wethouder Seesing. De sluiting is ingegeven door de krimp, maar ook door bezuinigingen.
'We moesten een aantal jaren geleden bezuinigingen en als er geen gebruik meer gemaakt wordt verschillende toestellen dan halen we ze weg.

Nieuwe toestellen

Toch sluiten de speeltuinen niet overal. 'En de speeltuinen die we open houden, gaan we ook inrichten met goede toestellen van deze tijd'. De speeltuin aan de Van Pallandtlaan is één van de speeltuinen. De kinderen uit de buurt mogen zelf een nieuw speeltoestel uitzoeken. Met ranja en cake en keus uit vier mogen de kinderen kiezen wat ze graag willen.
De keus valt op een blokhutachtige constructie. 'Hier zit van alles aan', zegt de achtjarige Hester. 'Een glijbaan, een klimladder en een glijstok'. Het toestel wordt nu besteld en waarschijnlijk in de zomer geplaatst. 'De kinderen willen tegenwoordig geen schommel of wipkip meer, maar ingewikkelde toestellen', zegt Seesing.
'Het toestel moet ze uitdagen'.

Speelplekken voor ouderen

Er wonen wel steeds minder kinderen in de gemeente, maar ouderen komen er des te meer. De gemeente Bronckhorst wil daarom in de toekomst kijken of er speelplekken voor ouderen in de gemeente gecreëerd kunnen worden. 'We willen graag dat ouderen meer bewegen, dus daar gaan we serieus naar kijken', aldus wethouder Seesing.