Nieuws

Onstuimig weer voorbij, vrijdag wordt rustige dag in Gelderland. Wel bewolkt

Gelderland hoeft niet langer bang te zijn voor bliksem, hagel, windstoten of wolkbreuken. Het KNMI heeft de code geel vrijdagochtend vroeg ingetrokken. De buien zijn inmiddels in Duitsland.
ARNHEM - Gelderland hoeft niet langer bang te zijn voor bliksem, hagel, windstoten of wolkbreuken. Het KNMI heeft de code geel vrijdagochtend vroeg ingetrokken. De buien zijn inmiddels in Duitsland.
Donderdagavond was de verwachting nog, dat er in onze provincie tot 8 uur sprake zou zijn van onstuimig weer met onweersbuien. Vrijdagochtend geldt die waarschuwing alleen nog voor Limburg tot 8 uur.

Minstens 24 graden

MeteoGroup voorspelt voor vrijdag vrij veel bewolking, aan de oostkant kan nog een enkele bui vallen. Daarna is het lange tijd droog maar wisselend bewolkt. Later 's middags en 's avonds kan er verspreid een bui ontstaan maar blijven de meeste plaatsen droog. Het kwik loopt op tot 24 of lokaal 25 graden.
In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de bewolking toe en heeft vooral het oosten opnieuw de meeste kans op een bui. Zaterdag regent het vooral in de Achterhoek.

Roze hemel en flitsen

Een roze hemel, uren lang gerommel in de lucht, en veel flitsen en weerlichten. Zo hebben velen de onweersavond en -nacht in Gelderland beleefd.
Maar op een enkele plek werd schade aangericht. De bliksem sloeg in, in Neede, in een huis aan de Leussinkweg. Vanuit de zolder breidde het vuur zich uit naar de eerste verdieping. Bewoners waren niet thuis. 
In Groesbeek woedde brand in een kippenschuur, aan de Ketelstraat. Hier gaat het vermoedelijk ook om blikseminslag. Hoe het met de kippen is, is niet bekend.

Kermis stilgelegd

In Culemborg werd de kermis stilgelegd, vanwege het onweer. Gemeente en brandweer besloten samen tot het stilleggen van de kermis, uit voorzorg. 
Behalve dat het onweerde, regende het ook flink. Vanuit Buren meldde iemand in een tweetje: het regent hier wàrm water.
Het was een plaknacht, aldus MeteoGroup met een hoge luchtvochtigheid.

Rondje ijs

En het was donderdagavond zo warm, dat in de gemeenteraad van Apeldoorn de bode een rondje ijs uitdeelde.