Nieuws

Varkenssector blij met reddingsplan varkenshouderijen

Er moet iets gedaan worden aan de noodlijdende varkenssector, en daarom hebben Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en de Producentenorganisatie Varkenshouderij een plan gelanceerd om de sector weer gezond te maken. En dat plan wordt goed ontvangen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er moet iets gedaan worden aan de noodlijdende varkenssector, en daarom hebben Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en de Producentenorganisatie Varkenshouderij een plan gelanceerd om de sector weer gezond te maken. En dat plan wordt goed ontvangen.
Het ambitieuze plan houdt onder meer in dat bijna veertig procent van de varkensboeren in Nederland op een goede manier stopt. De varkensboeren, die overblijven, maken dan meer kans om een winstgevende sector te worden. Zowel LTO Nederland als de Nederlandse Vakbond Varkenshouders reageren positief op de plannen.

Sommigen stoppen, anderen worden groter

Boeren die willen stoppen kunnen dat doen zonder failliet te gaan, als ze bijvoorbeeld rechten en grond verkopen. De varkenshouders die wel doorgaan kunnen hiermee juist groeien, waardoor de productie nagenoeg gelijk zal blijven. Ook varkensstallen die op onwenselijke plaatsen staan, zoals bij een woonwijk in de buurt, kunnen verdwijnen. De Rabobank zal dat voor een groot deel financieren. 

Magere jaren

De sector heeft afgelopen jaren, door de economische crisis, ontzettend veel verliezen geleden. De prijzen voor varkensvlees zijn laag, terwijl de productiekosten wel hoog zijn. Ook willen consumenten graag dat varkenshouders hun dieren meer ruimte en leefomstandigheden geven. De rest van de keten, onder meer handelaren, slachterijen en supermarkten, maakt wel winst, alleen de varkenshouders niet. 

Vergrijzing

Dirk Dekker, zelf varkensboer en vice-voorzitter van LTO Gelderland, beaamt dat de sector onder grote druk staat. De vergrijzing speelt daar een grote rol bij. Dekker denkt dat daar ook de meeste mensen zullen stoppen. 'Met dit plan gebeurt er ten minste iets. De laatste tijd vallen de zwakke boeren toch al uit', aldus Dekker. 

Kredieten

Het grootste deel, zo'n 83 procent, van de varkensboeren is klant van Rabobank. De bank heeft in totaal 2,3 miljard aan kredieten uitstaan bij de varkensboeren. Met de slechte vooruitzichten zou de bank mogelijk een flink deel moeten afschrijven als bedrijven failliet gaan. Het nieuwe plan moet dit voorkomen. De bank zal naar alle waarschijnlijkheid het grootste deel van de benodigde 200 miljoen euro betalen.