Nieuws

Gehandicapte Tessa (12) heeft geld nodig om paard te kunnen blijven rijden

Tessa
Stichting CAP uit Nijmegen wil graag voor haar ruiters, en in het bijzonder de 12-jarige spastische Tessa, een fitnessapparaat aanschaffen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Stichting CAP uit Nijmegen wil graag voor haar ruiters, en in het bijzonder de 12-jarige spastische Tessa, een fitnessapparaat aanschaffen.
Tessa rijdt al zes jaar paard. Paarden zijn haar lust en haar leven. Het liefst zou ze iedere dag paardrijden, maar Tessa heeft een beperking: Bij haar geboorte heeft ze zuurstofgebrek gehad en daardoor werken haar spieren nu niet helemaal goed.
Tessa zit in een rolstoel, haar benen zijn spastisch en ook haar armen doen niet altijd precies wat ze wil.
Verder is Tessa net als andere meisjes van haar leeftijd: ze gaat naar school, heeft vriendinnen en is net als veel leeftijdgenootjes helemaal gek van paarden. Ze heeft de mogelijkheid om paard te rijden bij Stichting CAP.
Daar leert ze haar balans houden zonder de steun van de rolstoel en ook om haar romp rechtop te houden. Dat is wel eens lastig, want voor Tessa kost dat veel meer inspanning dan voor iemand zonder beperking.

Last van linkerknie

Ze heeft steeds vaker last van haar linkerknie. Door de spasmen in haar benen krijgt ze veel druk op haar kniegewrichten en daardoor is het soms pijnlijk om paard te rijden. 'Alleen op een paard zitten wordt voor mij te saai, ik wil graag vooruit, ik wil leren en ik weet dat ik het kan! Als die stomme knie maar mee wil werken', aldus Tessa.
Tessa laat zich door haar lichamelijke beperking niet weerhouden, maar de fysiotherapeut voorziet problemen als er niet snel een oplossing komt. Die oplossing is een fitnessapparaat waarmee Tessa haar spieren en gewrichten kan trainen zonder pijn.

Crowdfundingsactie

De aanschafkosten voor het fitnessapparaat bedragen 6000 euro en dat is niet haalbaar voor de ouders van Tessa om aan te schaffen. Er is daarom een crowdfundingsactie gestart. De teller staat voorlopig op 500 euro.
Verslaggever Niels Kater in gesprek met Tessa.