Nieuws

Van Ronnie Ruysdael tot Status Quo, deze muziek verhoogt de sfeer in voetbalstadions

Voetbal staat uiteraard centraal, maar de Gelderse betaaldvoetbalclubs gebruiken allemaal muziek om de sfeer in het stadion te bevorderen. © Broer van den Boom
OTTERLO - Voetbal staat uiteraard centraal, maar de Gelderse betaaldvoetbalclubs gebruiken allemaal muziek om de sfeer in het stadion te bevorderen.
  • NEC: de supportersvereniging houdt een poll voor een nieuwe opkomsttune. Nu is dat nog Black Pearl van Rebel. Volgens een woordvoerder van NEC zijn de supporters met dit initiatief gekomen en vindt de club de peiling ook interessant. Als er een doelpunt wordt gescoord in de Goffert, dan wordt Japapa van Ronnie Ruysdael gedraaid. En als de NEC-spelers het veld op komen voor de tweede helft, dan klinkt Al moet ik krupe.
Al moet ik krupe:
Japapa:
  • Vitesse: bij de opkomst van de spelers wordt sinds jaar en dag Whatever You Want van Status Quo gedraaid. Een tijdje werd de Nederlandse versie gebruikt, maar op verzoek van de supporters is overgegaan op het origineel. In het verleden hadden topscorers Wilfried Bony (Daddy Cool van Boney M) en Nikos Machlas (Sirtaki) hun eigen goaltune. 'Bij een speler die eruit zou kunnen springen, gaan we creatief aan de gang', laat de huisdj Walter Witlov van Vitesse weten. Hij vertelt dat er ook elk seizoen een speciale tune wordt gecomponeerd voor de opkomst voor de warming-up. 'Ik maak nu in overleg met Guram Kashia een nieuwe tune'. Als speaker Emile Hartkamp het veld opkomt, dan wordt Heb je even voor mij van Frans Bauer gedraaid. En als de Vitesse-spelers na rust het veld opkomen, dan schalt Steengoed Vitesse uit de speakers. Dat is het oudste clublied dat Vitesse heeft. En na afloop van de wedstrijd klinkt Lose My Mind van Brennan Heart en Wildstylez. Vitesse wil met de muziek de sfeer en de beleving in het stadion verhogen. Vitesse hield in 2011 een DJ-contest. Daaruit kwam Walter Witlov als winnaar, hij is nog steeds de huisdj.
Whatever You Want:
  • De Graafschap: de Doetinchemse club heeft als opkomsttune de Bongo Song van het Safri Duo en een vaste goaltune Parada de Tettas van de Vengaboys.
Bongo Song:
Goaltune De Graafschap:
  • Achilles'29: de club uit Groesbeek maakt eigen mixes om de wedstrijden te omlijsten. Het opkomstnummer is Soldaat van Oranje & Galactic van Erik Arbores. Die werd bekend van De Wereld Draait Door. Daar was hij te gast vanwege een prijs die hij won met een profielwerkstuk over kwantummechanica. Maar zijn hobby is muziek. Dj Armin van Buuren was onder de indruk en bezorgde hem een contract. De goaltune is een eigengemaakt nummer. En rond carnaval worden zelfgemaakte carnavalsnummers uit de regio gebruikt.
Erik Arbores-Galactic: