Nieuws

Eritreërs en studenten wonen samen in Lent en protesteren samen in Den Haag

NIJMEGEN - Ze eten samen, gaan samen naar festivals, en protesteren samen. In het afgelopen half jaar hebben Nijmeegse studenten een bijzondere band opgebouwd met hun buren in Lent: een groep Eritrese vluchtelingen. Daarom staan ze vandaag samen op de barricaden.
De groep doet mee aan een demonstratie in Den Haag tegen het wrede regime van Eritrea.
De avond voor de demonstratie: gezang klinkt uit een huisje. Een groepje Eritreeërs is zingend aan het bidden. Maar bij woorden houden ze het niet. Er wordt ook hard gezaagd, geknipt en geverfd om spandoeken te maken. De mannen krijgen daarbij hulp van Lila IJselmuiden.  
Zij en 20 andere studenten wonen nu een half jaar naast 100 jonge Eritrese mannen. Goed voor de integratie van de vluchtelingen en het is gezellig, zeggen beide partijen. 

Slavenarbeid

Zo leerde Lila haar buren goed kennen. Hun verhalen kwamen hard binnen. Allemaal vluchtten ze weg uit hun land uit angst voor het dictatoriale regime van president Afewerki. En niet zonder reden: in Eritrea worden mensenrechten massaal geschonden en als man moet je vaak tien jaar verplicht in dienst. Een vorm van moderne slavenarbeid volgens velen.
Daarom laten de Nijmegenaren van zich horen tijdens een demonstratie in Den Haag deze donderdag. Maar dat is niet zonder risico. De lange arm van Eritrea reikt ver. Zelfs in Nederland worden mensen die zich tegen het regime uitspreken soms bedreigd en geïntimideerd.
Maar daardoor laat de groep zich niet tegenhouden. Hun doel is te belangrijk, zegt één van de vluchtelingen: 'Down down met de dictator. Ik wil met veel mensen samen zijn en dan de regering van Eritrea stoppen.'