Ede

Inwoners Ede lopen 's nachts wacht vanwege autobranden

Inwoners van de Edese wijk Maandereng lopen nu ook 's nachts door de buurt, vanwege de vele autobranden. Het buurtpreventieteam zoekt daarom extra vrijwilligers voor de burgerwacht.
EDE - Inwoners van de Edese wijk Maandereng lopen nu ook 's nachts door de buurt, vanwege de vele autobranden. Het buurtpreventieteam zoekt daarom extra vrijwilligers voor de burgerwacht.
Al maanden worden er in Ede om de haverklap auto's in brand gestoken. Eerst vooral in de wijk Veldhuizen, maar de laatste tijd ook in andere wijken. Dinsdagavond waren er nog twee autobranden in de wijk Maandereng.
De inwoners, die zich verenigd hebben in het team buurtpreventie Maandereng, willen nog meer autobranden in de wijk voorkomen. Alleen daar hebben ze te weinig mensen voor. Daarom doet het team op Facebook een oproep voor vrijwilligers.

Oren en ogen van de politie

'Het wacht lopen heeft echt wel zin', vertelt Tom Westland van het buurtpreventieteam op Radio Gelderland. 'We zijn de oren en ogen van de politie. En we kennen alle straatjes en steegjes natuurlijk. Dat helpt ook'.

Nutteloze burgers

'Zoals u weet wordt onze wijk nu aangedaan door autobranden. Mensen worden gedupeerd door nutteloze burgers die spullen van een ander in de brand moeten steken omdat ze zich waarschijnlijk vervelen. Wilt u het vandalisme ook tegengaan en helpen met onze vrijwilligers? Neem dan contact op met ons', staat in de oproep te lezen.
Het surveilleren bestaat met name uit het rondlopen in de wijk en verdachte situaties of verdachte mensen doorgeven aan de wijkagent. Het buurtteam heeft inmiddels vier reacties binnen.
Een woordvoerder van de gemeente Ede laat weten blij te zijn met de initiatieven voor buurtwachten en Whats App-groepen. "Wij kunnen als gemeente niet veel doen. Het lijkt nu echt om verschillende daders of dadergroepen te gaan. We zullen het onderzoek van de politie moeten afwachten."

Zie ook: