Nieuws

Fruittelers in Betuwe smeken om einde Russische boycot

Staatssecretaris Van Dam (links) in gesprek met fruittelers.
De fruitsector roept staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken en de Vaste Commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer op alles op alles te zetten om de boycot van Nederlands groente en fruit door Rusland te beëindigen. Door dat exportverbod staat het water de groente- en fruitsector aan de lippen. © GroentenFruit Huis
DEN HAAG - De fruitsector roept staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken en de Vaste Commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer op alles op alles te zetten om de boycot van Nederlands groente en fruit door Rusland te beëindigen. Door dat exportverbod staat het water de groente- en fruitsector aan de lippen.
De Russische boycot die in augustus 2014 begon, kost de fruittelers naar schatting 100 tot 125 miljoen euro per seizoen.
'Dit is niet erg lang meer vol te houden', zegt Wilco van den Berg van het GroentenFruit Huis. Dat vertegenwoordigt tachtig procent van de groente- en fruitsector.
Delegaties van het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) spraken woensdagmorgen in Den Haag met Van Dam en de Kamercommissie. Ondertussen deelden fruittelers appels aan passerend publiek uit.
'Ik lijd verlies', zegt NFO-regiobestuurder Marc André de la Porte uit Dreumel. 'Mijn fruit gaat weg onder de kostprijs, 10 tot 15 cent per kilo.' Hij ervoer het onderhoud met Van Dam en Kamerleden als constructief. 'Ze gaan proberen een manier te vinden om het probleem op te lossen', aldus André de la Porte.