Nieuws

Ziekenhuis Ede masseert handen kwetsbare ouderen; dan worden ze rustig

Na een succesvol verlopen proef gaat ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verder met het geven van handmassages aan kwetsbare ouderen. Gebleken is dat die massages geriatrische patiënten rustiger maken en spanning en angstgevoelens verminderen.
EDE - Na een succesvol verlopen proef gaat ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verder met het geven van handmassages aan kwetsbare ouderen. Gebleken is dat die massages geriatrische patiënten rustiger maken en spanning en angstgevoelens verminderen.
Gelderse Vallei is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze handmassages aanbiedt. Ze worden gegeven door vrijwilligers die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

'Wanneer komt u weer?'

Het idee van de handmassages is afkomstig van vier medewerkers van het ziekenhuis die betrokken zijn bij de afdeling geriatrie. Hun ervaring is dat patiënten die handmassages kregen veel rustiger en meer ontspannen zijn dan patiënten die de massages niet krijgen.
'De uitkomsten van de proef zijn aanleiding enthousiast door te gaan met handmassages en dit aanbod uit te breiden naar andere afdelingen. We zien dat patiënten tot rust komen en zich ontspannen. De patiënten geven zelf ook aan het heerlijk te vinden. Vaak vragen ze: wanneer komt u weer?'

HELP-programma

Momenteel worden de handmassages gegeven door zogeheten HELP-vrijwilligers, waarbij HELP staat voor Hospital Elder Life Program, speciaal gericht op oudere patiënten, dus.
Het programma geeft aanvullende zorg voor kwetsbare ouderen vanaf 70 jaar die zijn opgenomen en bij wie het gevaar bestaat een delier te krijgen (acute verwardheid) en dat hun lichamelijke conditie sterk achteruit gaat.
De HELP-vrijwilligers ondersteunen activeren deze ouderen door middel van extra activiteiten zoals meer bewegen en goed eten, Daar komen dus ook de massages bij. Een massage duurt zo'n 15 minuten.
De scholing van de nieuwe vrijwilligers wordt betaald door de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Gelderse Vallei.