Nieuws

Boeren Rivierengebied bewaken hoogwaterpomp dag en nacht

ZOELEN - Boeren in Zoelen en Dodewaard pompen met een eigen installatie water over de dijk in de Waal. Daarmee voorkomen ze dat hun gewassen verzuipen. De installatie aan de Oude Veerweg draait 24 uur per dag. Er staat altijd iemand bij te waken.
'Om te controleren dat het goed gaat en of er niets wordt gestolen zoals brandstof', zegt een van de boeren, Gijs van der Woerd uit Zoelen. De pomp kan 4.000 kuub water per uur aan en draait dag en nacht.
'Drie jaar geleden hebben we deze pomp gekocht, omdat het toen ook misging. Daarvoor hadden we er nooit last van', zegt Van der Woerd. De sluizen in de zomerdijk zijn gesloten om te voorkomen dat er door het hoge waterpeil nog meer water uit de rivier naar het land stroomt.
Van der Woerd kocht de pomp samen met een veehouder uit Dodewaard. 'Als het water in de rivier hoog staat, bedreigt het kwelwater de polder en door de vele regen zitten de sloten vol', legt hij uit. Van der Woerd teelt daar gewassen en wil voorkomen dat het water vrij spel heeft.
De Zoelense agrariër is zich ervan bewust dat het telen zo dicht bij de Waal een risico is. 'Ik verbouw er maïs, suikerbieten, bonen voor conserven en zaaizaad. Het risico komt niet zo vaak voor, maar de laatste jaren vaker dan anders. Vandaar die pomp.'