Nieuws

Ruim 250.000 euro ingezameld voor onderzoek hersenziekte

EDE - Meer dan 250.000 euro werd de afgelopen negen maanden in Ede ingezameld voor onderzoek naar een dodelijke hersenziekte. Anja van Putten leidt aan die ziekte en kan langzaamaan steeds minder.
Zoon Luuk, die mogelijk zelf ook de ziekte krijgt, organiseerde zaterdag de allerlaatste inzamelingsactie, nadat al eerder ander acties op touw werden gezet. 

Lichaam valt langzaam uit

Voetbalclubs in Ede en omgeving streden om de titel 'Kampioen van Ede': er werd daar zaterdag gescoord voor het goede doel. Het toernooi is de laatste in een reeks acties om geld in te zamelen voor onderzoek naar SCA-1. Dat is een hersenziekte waarbij in de loop van de tijd lichamelijke functies langzaam uitvallen.
De 49-jarige Anja van Putten kreeg 10 jaar geleden de eerste verschijnselen van de ziekte. 'Je begint met een rollator, dan komt de rolstoel, daarna kun je alleen nog op bed liggen en dan kom je te overlijden', zo vat Anja haar ziekte SCA-1 kort samen.

'Medicijn over 10 jaar'

Haar 17-jarige zoon Luuk vindt dat er wat gedaan moet worden: 'Ik heb ook kans het te krijgen, maar ik heb dat niet laten uitzoeken. Bewust. Maar het is belangrijk dat er een medicijn komt.'
Het voetbaltoernooi heeft 3730 euro opgebracht. In totaal werd in de afgelopen negen maanden ruim 2,5 ton ingezameld voor onderzoek. Het idee is dat een onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek gaat doen naar de ziekte. De doelstelling is dat er over 10 jaar een medicijn tegen op de markt komt.