Nieuws

De Graafschap 'verbaasd tot op het bot'; club overweegt juridische stappen vanwege degradatie

DOETINCHEM - Het nieuws van de degradatie van De Graafschap kwam als een mokerslag aan bij de Doetinchemmers. De club is verbijsterd dat FC Twente in de eredivisie mag blijven en overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB.
'We zijn tot op het bot verbaasd dat dit kon gebeuren', stelt commercieel manager Martine Zuil van De Graafschap. 'Een licentiecommissie bestaat uit deskundige mensen die samen iets beslissen, En dan zegt de beroepscommissie dat de straf toch anders moet. Dat is niet te begrijpen', vindt Zuil.
Daarom gaat De Graafschap nu met een advocaat overleggen of er een kans op succes is als de club in beroep gaat tegen de uitspraak.

Lobby van FC Twente

FC Twente lobbyde de afgelopen weken nadrukkelijk om in de eredivisie te blijven. De club uit Enschede beweerde failliet te gaan bij degradatie. Ook werd gedreigd met het overstappen naar de Duitse competitie. Daarnaast werd een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf waarin landelijke prominenten hun steun uitspraken naar Twente. 'Het is een slimme lobby geweest', zegt Zuil.
Bekijk hier het hele interview met Martine Zuil:
'Dat heeft er ongetwijfeld iets mee te maken gehad', denkt Zuil. 'Applaus voor Twente, maar ze zijn natuurlijk beïnvloed', verwijst ze naar de beroepscommissie. 'Ik heb contact gehad met de beroepscommissie. Zij zeggen dat het een onafhankelijk besluit was. Daar heb ik wel even cynisch om moeten lachen.'
Zuil is vooral verrast, maar vooral verbijsterd dat dit kon gebeuren. 'Het is gewoon een vrijbrief voor elke club om te doen wat FC Twente in het verleden heeft gedaan. En hoe geloofwaardig is de licentiecommissie van de KNVB eigenlijk nog', vraagt Zuil zich af.

Achtbaan van emoties

Het nieuws van de degradatie van De Graafschap kwam ook hard aan bij technisch manager Peter Hofstede: 'Dit is ongelooflijk. Het voelt heel erg onrechtvaardig aan. De afgelopen weken was al een achtbaan van emoties tussen eerste- en eredivisie. Ik was er vorige week al niet gerust op en nu zie je dat het toch gebeurt waar ik al bang voor was.'
Wellicht stapt De Graafschap naar de rechter. 'We kijken nu wat de mogelijkheden zijn om stappen te ondernemen, maar om daar nu iets over te zeggen is lastig. Het nieuws is nog te vers. Dit komt uiteraard keihard aan', aldus een ontgoochelde Hofstede.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!