Nieuws

De bouw trekt aan: orderportefeuille weer op niveau 2008

Foto's: Omroep Gelderland
De bouw trekt weer aan. En dat merken ze in de Edese wijk Kernhem.
EDE - De bouw trekt weer aan. En dat merken ze in de Edese wijk Kernhem.
Het gaat weer goed in de bouw. Volgens de nieuwste cijfers van het Economische Instituut voor de Bouw is de totale werkvoorraad  toegenomen en staan de orderportefeuilles weer even hoog als in 2008. Het instituut spreekt dan ook van een 'serieuze opleving'.
Vooral de woningbouw zit in de lift. Nieuwbouwplannen die jarenlang in de la bleven liggen, worden weer tevoorschijn gehaald. Zo wordt er in de wijk Kernhem in Ede weer volop gebouwd.

Te weinig vakkundig personeel

Overigens heeft de opleving in de bouw ook een keerzijde. Volgens Lithos-Bouw die in Kernhem actief is, hebben bouwbedrijven de grootste moeite om voldoende personeel aan te trekken. Het ergst is dat in het westen van het land, waar bouwplannen worden uitgesteld door te weinig vakkundig personeel.
De regionale Vastgoedmonitor 2016 voor de regio Wageningen-Ede-Rheden-Veenendaal spreekt over een razendsnel herstel na de economische crisis. De komende jaren wordt er daarom dubbel zoveel nieuwe woningen in dat gebied gebouwd dan de afgelopen jaren.
Oorzaak zou onder andere de aantrekkelijke lage hypotheekrente zijn.

'Schreeuwend tekort aan jongeren'

Volgens directeur Piet Koppelaar van opleidingsinstituut voor de bouw ReVaBo in Oosterbeek zijn er bijna geen jongeren die kiezen voor een opleiding voor de bouw. Terwijl door de vergrijzing er de komende jaren veel bouwvakkers uitstappen.  Er is volgens Koppelaar een schreeuwend tekort aan jongeren die een vak willen leren. Vooral metselaars zijn geliefd.
Volgens ReVaBo is het imago van de bouw bij jongeren niet goed. 'Ik heb contacten met alle ROC's in de omgeving. Er kunnen per direct tien jongeren hier geplaatst worden, maar ik krijg ze niet', aldus directeur Koppelaar. De enige oplossing die het opleidingscentrum ziet nu de bouw aantrekt, is vakmensen uit het buitenland halen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!