Nieuws

Karakter: 'Bureaucratie gaat ten koste van zorggeld voor 200 kinderen'

Door een flinke toename aan papierwerk, heeft GGZ-instelling Karakter zeven extra boekhouders in dienst moeten nemen. Dat geld had volgens de instelling ook besteed kunnen worden aan 200 kinderen die zorg nodig hebben. © Omroep Gelderland
EDE - Door een flinke toename aan papierwerk, heeft GGZ-instelling Karakter zeven extra boekhouders in dienst moeten nemen. Dat geld had volgens de instelling ook besteed kunnen worden aan 200 kinderen die zorg nodig hebben.
Dat zegt Koos Lukkien van Karakter, een specialistische instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren in Gelderland en Overijssel, naar aanleiding van een onderzoek van de Volkskrant.
De kosten zijn opgelopen sinds begin 2015, toen gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg. Het gaat om een toename van zo'n tien procent.
Voor 2015 maakten zorginstellingen afspraken met een paar zorgverzekeraars, provincies en zorgkantoren. Sinds de stelselwijziging hebben ze te maken met tientallen of zelfs honderden gemeenten. Het idee is dat die gemeenten de zorg beter kunnen organiseren. 

Eigen regels

GGZ Nederland constateert dat veel gemeenten er hun eigen regels op nahouden. Ze hebben eigen betalingscodes, verantwoordingsmethodes en formulieren, wat de zorginstellingen ertoe dwingt om meer tijd te steken in de boekhouding. 

Uniforme formulieren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in de krant dat er uniforme formulieren zijn ontwikkeld, maar gemeenten en instellingen kunnen niet gedwongen worden die te gebruiken. VNG zegt dat ook dat de instellingen een bijdrage kunnen leveren door hun werkwijze te versimpelen en op een uniforme wijze rekeningen te sturen aan gemeenten.
Voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland zei tegen de NOS dat staatssecretaris Van Rijn de vinger aan de pols moet houden en zo nodig moet ingrijpen. 
Van Rijn zegt dat ook te zullen doen als er niets verandert. Maar volgens hem kunnen zowel gemeenten als instellingen nog een grote stap maken om de bureaucratie te verminderen. 'Ik zou het heel jammer vinden als ik dan weer regels moet maken om regels af te schaffen. Als nou zowel de gemeenten als de instellingen zelf zeggen 'dit is nodig en daar moeten we samen uitkomen', dan hebben ze toch eigenlijk de staatssecretaris niet nodig.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!