Nieuws

Wethouder Erik Luiten van de gemeente Aalten treedt af

AALTEN - Wethouder Erik Luiten heeft aan het begin van de extra raadsvergadering van de gemeente Aalten bekendgemaakt dat hij na 14 jaar Aaltense politiek vertrekt als wethouder. Hij wachtte hiermee het oordeel dat de gemeenteraad woensdagavond over hem zou vellen niet af.
Erik Luiten (CDA) wordt verweten dat hij niet integer en correct heeft gehandeld bij de aanleg van een mestbassin bij zijn melkveehouderij. Luiten kampte met een mestoverschot en bouwde zonder vergunning een mestbassin. Het tweede bassin op het erf. In een rapport dat is opgesteld naar zijn handelen, komt ook de aanleg van een mestopslagplek in 2002 aan bod. Dat zou ook destijds niet goed aangevraagd zijn.

'Ik neem mijn verantwoordelijkheid'

Aan het begin van de vergadering waarin de gemeenteraad de integriteitskwestie besprak, maakte Luiten bekend dat hij opstapt. Dit was compleet onverwacht omdat de wethouder eerder deze week nog zei het oordeel aan de raadsleden te laten. Nu geeft hij toe een inschattingsfout gemaakt te hebben wat betreft de aanvraag van de vergunning en de aanleg van het mestbassin. Hij neemt afstand van de uitspraken dat hij niet integer heeft gehandeld.
Tot slot zei hij: 'Ik zal met ingang van vandaag terugtreden als wethouder. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ik dank u voor de 14 jaar die ik deel uit heb mogen maken van deze gemeenteraad.' Meteen daarna verliet hij met zijn vrouw de zaal.
Verslaggever Lonneke Gerritsen was bij de raadsvergadering:

Integriteit wethouder Kok

Collega-wethouder Ted Kok blijft wel aan. De CDA'er lag ook onder vuur. Volgens het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft Kok zijn collega Luiten op de hoogte gebracht van een op handen zijnde controle door de Omgevingsdienst Achterhoek. Dat mag niet, omdat dit vertrouwelijke informatie is, aldus de onderzoekers van BING.
Kok bood zijn excuses aan, maar hij voelt wel voldoende vertrouwen om door te gaan. Een motie van wantrouwen van de Progressieve Partij (drie zetels) kreeg geen steun.

Meer over dit onderwerp:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!