Nieuws

Werkstraffen voor relschoppers Geldermalsen

Negen mannen zijn door de politierechter tot werkstraffen veroordeeld voor hun aandeel in de azc-rellen in Geldermalsen. Een 54-jarige man uit Geldermalsen kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur, omdat hij een raadslid had bedreigd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Negen mannen zijn door de politierechter tot werkstraffen veroordeeld voor hun aandeel in de azc-rellen in Geldermalsen. Een 54-jarige man uit Geldermalsen kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur, omdat hij een raadslid had bedreigd.
In december zou de gemeenteraad vergaderen over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, maar de vergadering moest worden gestaakt toen het protest buiten uit de hand liep. Er werd met stenen en hekken gegooid en een groep demonstranten probeerde het gemeentehuis binnen te dringen. De politie loste waarschuwingsschoten en de raadsleden moesten via een achterdeur vluchten. Eerder die avond, nog voor de raadsvergadering begon, kreeg de fractievoorzitter van de SGP thuis een telefoontje met een doodsbedreiging.
Een man van 25 uit Heukelum kreeg de zwaarste straf van de politierechter. Hij werd voor openlijk geweld veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een geldboete voor het bezit van een ploertendoder.
Een 25-jarige inwoner van Beesd kreeg een werkstaf van 30 uur opgelegd voor het beledigen van de politie. Een man van 44 uit Buurmalsen kreeg een voorwaardelijke werkstraf voor mishandeling.
De andere veroordeelde mannen komen uit Meteren, Culemborg en Geldermalsen en zijn in de leeftijd van 24 tot 52 jaar oud. 
Morgen moeten opnieuw 9 verdachten zich verantwoorden voor de politierechter. De verdachten die van zwaardere feiten werden verdacht zijn maandag door de rechter veroordeeld voor hun aandeel in de rellen in Geldermalsen. Ze kregen straffen variërend van een werkstraf tot een half jaar cel.