Nieuws

Raad Aalten beslist over lot wethouders

Erik Luiten (links) en Ted Kok
Het wordt een spannende avond voor twee wethouders uit Aalten... De gemeenteraad moet in een extra vergadering bepalen of Erik Luiten en Ted Kok integer hebben gehandeld. Kok wordt verweten dat hij geheime informatie heeft doorgespeeld aan zijn collega Luiten. Luiten wordt verweten dat hij niet integer en correct zou hebben gehandeld bij de aanleg van een mestbassin bij zijn melkveehouderij.
ARNHEM - Het wordt een spannende avond voor twee wethouders uit Aalten... De gemeenteraad moet in een extra vergadering bepalen of Erik Luiten en Ted Kok integer hebben gehandeld. Kok wordt verweten dat hij geheime informatie heeft doorgespeeld aan zijn collega Luiten. Luiten wordt verweten dat hij niet integer en correct zou hebben gehandeld bij de aanleg van een mestbassin bij zijn melkveehouderij.
Melkveehouder Luiten had te kampen met een mestoverschot en bouwde zonder vergunning een mestbassin. Het tweede bassin op het erf. In een rapport dat is opgesteld naar zijn handelen, komt ook de aanleg van een mestbassin in 2002 aan bod. Dat zou ook destijds niet goed aangevraagd zijn.
Ook collega-wethouder Ted Kok ligt onder vuur. Volgens het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft Kok zijn collega Luiten op de hoogte gebracht van een op handen zijnde controle door de Omgevingsdienst Achterhoek. Dat mag niet, omdat dit vertrouwelijke informatie is, aldus de onderzoekers van BING.
Vorige week werd de integriteitskwestie voor het eerst besproken door de gemeenteraad. Toen mochten Luiten en Kok nog niet meepraten. Vanavond mogen ze de raad wel uitleg geven hun handelen. Luiten wil dat dan ook alleen dààr doen en niet vooruit lopen op de zaken. Maar één ding is zeker, het wordt een spannende avond. 'Het wordt er op of er onder. '
 
Meer over dit onderwerp: