Nieuws

Twee en drie jaar cel voor Syriëgangers Arnhem

Twee Arnhemmers zijn veroordeeld tot celstraffen voor poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Het duo reisde vorig jaar af naar Syrië. De oudste (23) kreeg drie jaar cel, de jongste (18) twee jaar. © ANP
ARNHEM - Twee Arnhemmers zijn veroordeeld tot celstraffen voor poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Het duo reisde vorig jaar af naar Syrië. De oudste (23) kreeg drie jaar cel, de jongste (18) twee jaar.
De straffen zijn iets lager dan justitie vorige maand eiste, namelijk vier en drie jaar cel. De advocaten van beide mannen wilden vrijspraak omdat volgens hen niet bewezen kon worden dat ze voor terroristische doeleinden waren afgereisd.
Verslaggever Ruben van der Scheer vertelde op Radio Gelderland over de uitspraak:

In Turkije aangehouden

De twee zijn in september vorig jaar vanuit Arnhem vertrokken naar Turkije. Daar werden beide mannen aangehouden door de Turkse politie in een stad dichtbij de grens van Turkije met Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie wilden ze daar de grens oversteken om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Een van de twee verdachten sprak tijdens het proces en vertelde dat hij juist naar Turkije was gereisd om iemand te helpen uit Syrië weg te komen. ´Ik wilde iemand ophalen. Ik wilde een helpende hand zijn. Ik heb mijn familie niets verteld´, zei hij op zitting.
De oudste verdachte gaat tegen de straf in beroep.