Nieuws

Asbest in fundamenten, verbouwing provinciehuis 6 miljoen duurder

Het provinciehuis in Arnhem.
De verbouwing van het Gelderse provinciehuis kost 6 miljoen euro meer en loopt drie maanden vertraging op. Dat komt omdat in de fundamenten van het Huis der Provincie asbest is gevonden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De verbouwing van het Gelderse provinciehuis kost 6 miljoen euro meer en loopt drie maanden vertraging op. Dat komt omdat in de fundamenten van het Huis der Provincie asbest is gevonden.
Het provinciehuis wordt op dit moment voor ongeveer 40 miljoen euro verbouwd. Dat betekent onder andere dat de ruimtes in de kelder in gebruik worden genomen. De aannemer ontdekte daar deze week het asbest. Ook op de begane grond en op de eerste verdieping is meer asbest gevonden.

Teleurstelling

Voor de provincie is de vondst een teleurstelling. De extra kosten van 6 miljoen euro worden betaald uit een potje met onvoorziene kosten. Maar dat potje wordt voor de duur van de verbouwing ook weer aangevuld. Dat betekent dat er toch geld bij moet.
Van tevoren is een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest. Maar een aantal plekken kunnen pas onderzocht worden als de sloop begint. Zo is bijvoorbeeld asbest onder de binnenplaats gevonden en bij de fundering van het gebouw.

Weghalen onmogelijk

Waar het kan, wordt het asbest weggehaald. Dat is in de fundering niet mogelijk, want dan zou het gebouw instorten. Daarom is er voor gekozen om daar het asbest in te pakken zodat het veilig is. 
De Gelderse ChristenUnie vindt het jammer dat nu pas bekend wordt dat de verbouwing 6 miljoen meer gaat kosten. Daarnaast wil de partij weten of die kosten nog verhaald kunnen worden, of dat ze volledig voor rekening van de provincie zijn.
De verbouwing is nu waarschijnlijk in september 2017 klaar. Dat was eerder eind april.