Nieuws

Gaan jihadverdachten Arnhem jaren de cel in? Rechter doet uitspraak

De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak tegen twee Arnhemse mannen van 18 en 23 jaar. Ze worden ervan verdacht zich vorig jaar aan te willen sluiten bij een terroristische organisatie in Syrië.
ARNHEM - De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak tegen twee Arnhemse mannen van 18 en 23 jaar. Ze worden ervan verdacht zich vorig jaar aan te willen sluiten bij een terroristische organisatie in Syrië.
Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen de 23-jarige man en drie jaar tegen de 18-jarige man. Volgens de advocaten van beide mannen moeten ze juist worden vrijgesproken en hadden ze een andere reden om naar Turkije te gaan. 

In Turkije aangehouden

De twee zijn in september vorig jaar vanuit Arnhem vertrokken naar Turkije. Daar werden beide mannen aangehouden door de Turkse politie in een stad dichtbij de grens van Turkije met Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie wilden ze daar de grens oversteken om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Een van de twee verdachten sprak tijdens het proces en vertelde dat hij juist naar Turkije was gereisd om iemand te helpen uit Syrië weg te komen. ´Ik wilde iemand ophalen. Ik wilde een helpende hand zijn. Ik heb mijn familie niets verteld´, zei hij op zitting.
Twee advocaten staan beide mannen bij en volgens beiden is er geen bewijs tegen het duo. Ook achten ze het mogelijk dat de twee iemand wilden ophalen en daarom willen ze dat beide verdachten worden vrijgesproken. 'Enkel kunt u mijn cliënt verwijten dat hij niet zo slim is geweest om zijn familie niet in te lichten dat hij naar Turkije ging om iemand te helpen. Dan zouden ze hem hebben gezegd dat hij naar school moest gaan en zich niet met andermans zaken te bemoeien.' Vat advocaat Landerloo het pleidooi voor de jongste verdachte samen tijdens de laatste zitting.
Om 13.00 uur doet de rechter uitspraak in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam en moet blijken of de mannen terecht zijn vastgezet of dat ze worden vrijgelaten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!