Nieuws

Acteurs Theater Over en Weer in Beuningen noodgedwongen van het water af

BEUNINGEN - Theater Over en Weer wordt noodgedwongen 'theater aan één kant van de Waal'. Want door het hoge water vaart het pontje van Beuningen naar Slijk-Ewijk niet. De acteurs spelen nu alle scenes aan de Beuningse kant van de Waal.

Nieuwsgierigheid naar de overkant

Het idee van de voorstellingen was juist ontstaan uit een 'nieuwsgierigheid naar de overkant'. Regisseur Rob Hoekstra: 'Ik stond een aantal jaar geleden aan de Waal en dacht: je komt eigenlijk nooit aan de overkant, terwijl je zo dicht bij elkaar woont.' Met dat gegeven ging Hoekstra aan de slag en met behulp van historische kringen uit de omgeving kwam hij tot verhalen die typerend zijn voor de omgeving. Die verhalen zouden aan beide zijden van de Waal gespeeld worden en ook de overtocht met de veerpont zou opgeluisterd worden door een scene.

Dijkdoorbraak

Eén van die verhalen is 'de kluizenaar' over een oude man aan de Waal bij Weurt die weigert zijn huis te verlaten wanneer het water begint te stijgen, ondanks herhaalde oproepen van zijn dorpsgenoten. Een verhaal dat is gebaseerd op de dijkdoorbraak van 1805 bij Weurt. 

Extra beleving door hoge waterstand

Volgens Jeanet Hacquebord van de organisatie voegt de hoge waterstand van nu juist iets toe aan de beleving. 'We moeten met die scene van de kluizenaar juist iets hogerop gaan zitten omdat de oorspronkelijke locatie onder water staat.' Het was een hele organisatie om alles om te gooien nu het pontje eruit ligt. Jeanet Hacquebord: 'Dat zijn de dingen waar je nu eenmaal mee te maken krijgt, met locatietheater.' De meeste spelers komen uit Slijk-Ewijk en moeten nu dus naar de overkant. Via de brug. De theatervoorstellingen beginnen donderdag 16 juni.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!