Nieuws

Dit zijn de Gelderse vechtsporters die naar de Olympische Spelen gaan

Peter Müllenberg
Deze week presenteren we dagelijks onze olympiagangers. Vandaag laten we u kennismaken met de vechtsporters. De Olympische Spelen van 2016 zijn van 5 tot en met 21 augustus in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Er doen ruim 10.000 atleten mee, onder wie 55 uit Gelderland. © ANP
RIO DE JANEIRO - Deze week presenteren we dagelijks onze olympiagangers. Vandaag laten we u kennismaken met de vechtsporters. De Olympische Spelen van 2016 zijn van 5 tot en met 21 augustus in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Er doen ruim 10.000 atleten mee, onder wie 55 uit Gelderland.

Boksen:

  • Peter Müllenberg, Arnhem
Geboortedatum: 30 december 1987 (28 jaar)
Onderdeel: klasse tot 81 kilo
Peter Müllenberg plaatste zich voor de Olympische Spelen door in april de finale van het kwalificatietoernooi in Samsun te halen. Hij is daarmee de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat. De Arnhemmer werd diverse malen Nederlands kampioen, zowel bij de junioren als bij de senioren. In 2014 pakte hij de wereldtitel bij de militairen.
  • Enrico Lacruz, Huissen
Enrico Lacruz (links)
Geboortedatum: 31 augustus 1993 (22 jaar)
Onderdeel: klasse tot 60 kilogram
Enrico Lacruz won in juni het olympisch kwalificatietoernooi in Bakoe. Een plaats bij de eerste vijf was genoeg geweest om aan de internationale eis voor plaatsing van de Spelen te voldoen. De Huissenaar stond echter te laag op de wereldranglijst om aan de nationale eis te voldoen. Lacruz werd echter voorgedragen door de boksbond, waarna sportkoepel NOC*NSF hem aanwees voor de Olympische Spelen. Lacruz haalde vorig jaar brons op de EK.

Judo:

  • Jeroen Mooren, Nijmegen
Jeroen Mooren (rechts, foto: EPA)
Geboortedatum: 30 juli 1985 (31 jaar)
Onderdeel: klasse tot 60 kilo
Jeroen Mooren veroverde bij zijn internationale debuut, op de EK in 2010 in Wenen, brons. Rio is zijn tweede Spelen, in Londen verloor hij in de eerste ronde. Eerder haalde hij goud bij het EK onder 20 en het EK onder 23. Bovendien werd Mooren vijf keer Nederlands kampioen en pakte hij vier keer zilver op het NK. De Nijmegenaar studeert geneeskunde en loopt co-schappen.
  • Tessie Savelkouls, Nijmegen
Foto: ANP
Geboortedatum: 11 maart 1992 (24 jaar)
Onderdeel: klasse boven 78 kilo
Tessie Savelkouls werd in 2014 Europees kampioen onder 23.  Ze pakte de nationale titel bij de junioren en haalde twee keer zilver bij de senioren. Ook veroverde ze twee zilveren en twee bronzen plakken bij Masters/Grand Slam/Grand Prix-toernooien. 
  • Jayme Mata, Arnhem (komt uit voor Aruba)
Geboortedatum: 17 december 1982 (33 jaar)
Onderdeel: tot 66 kilo
Jayme Mata deed vier jaar geleden ook mee aan de Olympische Spelen in Londen. Daar werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld. Hij is lid van Top Judo Nijmegen en maakt ook deel uit van het bestuur van die vereniging. Hij plaatste zich voor Rio omdat hij op de ranglijst van zijn continent bij de beste twee staat.
  • Esther Stam, Warnsveld (komt uit voor Georgië)
Esther Stam (links, foto: EPA)
Geboortedatum: 11 maart 1987 (29 jaar)
Onderdeel: klasse tot 70 kilo
Esther Stam stapte in 2014 over naar Georgië, omdat ze de kans klein achtte dat de voor Nederland naar de Olympische Spelen in Rio zou mogen. Ze werd een keer Nederlands kampioen en won drie World Cups. Bovendien werd ze in 2007 Europees kampioen onder 23. Om het traject naar Rio te financieren haalde ze 5000 euro op via crowdfunding.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!