Nieuws

Nieuw monument Beuningen doet meer recht aan Britse slachtoffers crash 1943

BEUNINGEN - Donderdagavond wordt in Beuningen een nieuw monument onthuld op de plek waar exact 73 jaar geleden een Britse Lancaster bommenwerper neerstortte. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen om.
Het nieuwe monument komt in de plaats van het tijdelijke, dat daar in 2013 werd onthuld. Het nieuwe monument geeft volgens de initiatiefnemers 'meer cachet' aan de plek. 

Duits afweergeschut

Het Britse toestel stortte op 23 juni 1943 om 01:45 neer, nadat het was aangeschoten door Duits afweergeschut. Het toestel, de LM325, was onderweg naar Duitsland. De piloot cirkelde met zijn toestel nog enkele minuten boven Beuningen, voordat het neerstortte bij het Beuningse veld.
Alleen de bommenrichter overleefde; hij landde met zijn parachute in Heesch (Nijmegen). De crash en de slachtoffers worden ieder jaar herdacht door Britse militairen die meelopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
In Beuningen zelf, bij de kerk, is met een propeller van de neergestorte Lancaster en een plaquette met onder meer de namen van de slachtoffers, een monument ingericht dat herinnert aan de crash. Op de locatie waar het toestel neerkwam, staat sinds 2013 een bordje met informatie over het gebeurde.

In het oog springend

Dit monument is in 2014 door Scouting Beuningen '76 geadopteerd. Die heeft samen met onder meer de gemeente en Ab Bruisten, ooggetuige van de crash, het initiatief genomen om het monument meer aanzien te geven.
Dat resulteerde uiteindelijk in een werk van kunstenaar Hein van Houten: een stalen plaat met daarop de portretten van de omgekomen vliegers. Volgens de initiatiefnemers doet het monument meer recht aan de realiteit van de gebeurtenissen in de nacht van 23 juni 1943.
Bij de onthulling is ook Tim Barlow aanwezig, achterneef van een van de omgekomen vliegers die onder meer via een boek en een Facebookpagina de herinnering aan de crash levend houdt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!