Nieuws

Naaktfoto's naar je vriendje sturen? Doe het niet!

DOETINCHEM - Naakfoto's van jezelf via WhatsApp versturen naar je vriendje. Of die ene mooie erotische vakantiefoto van je vriendinnetje op Facebook zetten. Jongeren versturen massaal seksueel getinte kiekjes via sociale media. In Doetinchem wordt inmiddels volop voorlichting gegeven op basisscholen en de centrale boodschap is: Denk na voor je op de knop 'verzenden' drukt.
Werd er in het verleden stiekem gerommeld in een donker steegje. Tegenwoordig gaat seksuele ontwikkeling van jongeren vooral digitaal. Sexting is populair. Maar, sexy foto's versturen via sociale media is niet zonder risico's. Met één druk op de knop, zonder na te denken, kunnen jongeren hun leven verwoesten. In een fractie van een seconde heeft de hele klas naaktfoto's van een leerling gezien en doorgestuurd. Met alle consequenties van dien. 

Welke foto's niet versturen?

In Doetinchem is daarom een project gestart om kinderen al in groep 8 van de basisschool te informeren. Wat moet je wel en niet doen op het internet? Welke foto's kun je versturen en wat kan er gebeuren als je een sexy foto verstuurd?
  • Wat is sexting? Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of het internet. De term bestaat uit ’sex’ (hiermee wordt bedoeld dat de inhoud seksueel getint is) en ‘texting’ (de vorm waarbinnen de inhoud wordt verstuurd, zoals bijvoorbeeld binnen Whatsapp, Facebook of Snapchat).

Explosieve stijging

De politie Oost Gelderland merkt dat er sprake is van een explosieve stijging van het aantal meldingen van sexting. Een handeling die onschuldig begint, maar verstrekkende gevolgen kan hebben. Volgens jeugdagent Nienke Pennings moeten jongeren weten dat het strafbaar is. 'Een naaktfoto van een minderjarige op je telefoon valt onder kinderporno.' Jongerenwerk Doetinchem sprak met kinderen die het Post Traumatisch Stress Sydroom (PTSS) opliepen door sexting. 'Als je slachtoffer wordt van sexting staat je leven op de kop. Het kan je lang achtervolgen', aldus jongerenwerker Shirley Bolt. 
De voorlichting start al in groep 8, zodat de kinderen goed voorbereid naar het voortgezet onderwijs kunnen gaan. Uit recent onderzoek is gebleken dat van alle middelbare scholieren 25% wel eens een naaktfoto van zichzelf verstuurt. 
'Veel basisscholen hebben zich daarom al aangemeld bij jongerenwerk Doetinchem voor deelname. We hopen dat we in de toekomst leed kunnen voorkomen', aldus Shirley Bolt.