Nieuws

Verhuizing met militaire precisie bij Paleis Het Loo Apeldoorn

Foto Omroep Gelderland
Duizenden museumstukken van Paleis Het Loo worden binnenkort van Apeldoorn naar een voormalige geldkluis in Lelystad gebracht.
APELDOORN - Duizenden museumstukken van Paleis Het Loo worden binnenkort van Apeldoorn naar een voormalige geldkluis in Lelystad gebracht.
De verhuizing van de museumstukken is nodig in verband met onderhoud aan het paleis. Ruim 30 jaar na de openstelling van het paleis als museum is groot onderhoud nodig. De renovatie gaat jaren duren. Er wordt ook asbest verwijderd.

Wel/niet met handschoen

Volgens conservator Paul Rem is de verhuizing een werk van militaire precisie. Zo moet je bij een kandelaar het brons wel vasthouden met een handschoen, maar het kristal weer zonder handschoen. 'Het servies van de koninklijke familie kan je maar beter met je blote hand vasthouden anders glipt er zo een theekopje uit je handen', vertelt de conservator. 
Conservator Paul Rem van Paleis Het Loo over de verhuizing:

Museumstukken in eurokluis

De geldkluis aan de A6 bij Lelystad diende ooit als opslag voor de euro. Inmiddels heeft het de functie van museumdepot. Ook het Rijksmuseum heeft er stukken opgeslagen. Volgens Rem is de luchtkwaliteit er goed en zijn het ideale omstandigheden om objecten tijdelijk op te slaan. 

Tweede verhuizing naar Amersfoort

De museumstukken van Het Loo gaan tijdelijk naar Lelystad. Na een paar jaar volgt er een tweede verhuizing naar Amersfoort. Daar wordt op dit moment gewerkt aan een gloednieuw depot dat opslag moet gaan bieden aan kunst van alle Nederlandse rijksmusea, het zogenoemde het Collectie Centrum Nederland (CCN).
Naast de opslag van Paleis Het Loo komt hier bijvoorbeeld ook de opslag van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een voordeel van een grote centrale opslag is dat het goedkoper is.