Nieuws

Blokfluiten, klarinetten en hobo's: veel instrumenten voor actie 'Klassiek geeft'

APELDOORN - 'Deze viool was van mijn vader. Hij heeft 'm ooit geruild met een zigeuner in de Achterhoek tegen een andere viool. En nu mag iemand anders 'm hebben'. Dat zegt de Apeldoornse Andrea van Rij als ze het oude instrument inlevert bij Markant in Apeldoorn.
Het centrum voor kunsteducatie is één van de twee inleverpunten in Gelderland voor de actie 'Klassiek Geeft' van Radio 4. De andere is in Doetinchem. Een belangrijke actie waar Markant graag aan meedoet, vertelt Roeland Robert, programmaleider amateurkunst: 'Deze instrumenten worden namelijk gebruikt om op basisscholen in klassen les te geven aan alle kinderen. Het hangt dus niet meer van de ouders af, ieder kind krijgt dan muziekles'.
De actie heeft dit jaar een hele waslijst aan instrumenten opgeleverd in Apeldoorn. Robert: 'We hebben 15 blokfluiten gekregen. Dat  is de absolute topper, of het kan zijn dat mensen er graag vanaf willen. En verder twee dwarsfluiten, twee klarinetten, vier gitaren, drie hobo's, die zijn zeldzaam. En verder een cello, zes violen, een klokkenspel, een keyboard, een gong, twee accordeons en zelfs een bodharn, dat is een Iers instrument'. 
In totaal heeft de actie dit jaar 1024 instrumenten opgeleverd waarvan 78 in de provincie Gelderland. Ook is er 75-duizend euro opgehaald om kinderen van nieuwe instrumenten te voorzien. Vandaag staat Markant met een uitprobeer-kraam vol instrumenten op het Cultuurplein bij Schouwburg Orpheus in Apeldoorn.