Nieuws

Een bodhrán, drie hobo's en nog veel meer.., flinke opbrengst in Apeldoorn voor actie 'Klassiek Geeft'

APELDOORN - 'Deze viool was van mijn vader. Hij heeft 'm ooit geruild met een zigeuner in de Achterhoek tegen een andere viool. En nu mag iemand anders 'm hebben'. Dat zegt de Apeldoornse Andrea van Rij als ze het oude instrument inlevert bij Markant in Apeldoorn. Het centrum voor kunsteducatie is één van de twee inleverpunten in Gelderland voor de actie 'Klassiek Geeft' van Radio 4. Het andere inleverpunt is in Doetinchem.
'Klassiek Geeft' is een belangrijke actie waar Markant graag aan meedoet, vertelt Roeland Robert, programmaleider amateurkunst: 'Deze instrumenten worden namelijk gebruikt om op basisscholen in klassen les te geven aan alle kinderen. Het hangt dus niet meer van de ouders af, ieder kind krijgt dan muziekles'.
De actie heeft dit jaar een hele waslijst aan instrumenten opgeleverd in Apeldoorn. Robert: 'We hebben 15 blokfluiten gekregen. Dat is de absolute topper, of het kan zijn dat mensen er graag vanaf willen. En verder kregen we twee dwarsfluiten, twee klarinetten, vier gitaren, drie hobo's, die zijn zeldzaam', zegt Robert.  Daarnaast kregen we een cello, zes violen, een klokkenspel, een keyboard, een gong, twee accordeons en zelfs een bodhrán, dat is een Iers instrument'.

Meer dan 1000 instrumenten

In totaal heeft de actie dit jaar landelijk 1024 instrumenten opgeleverd waarvan 78 in de provincie Gelderland. Ook is er 75.000 euro opgehaald om kinderen van nieuwe instrumenten te voorzien. Zaterdag staat Markant met een uitprobeerkraam vol instrumenten op het Cultuurplein bij Schouwburg Orpheus in Apeldoorn.