Nieuws

Zomer in Gelderland: Barchem

Barchem? Dat dorp stond toch te koop? Klopt! Het dorp stond te koop tijdens een actie om de vergrijzing en leegloop tegen te gaan. Ze kregen landelijke aandacht op radio en tv. En met succes! Een kwart van de bijna vijftig leegstaande woningen werd binnen een maand verkocht.
BARCHEM - Barchem? Dat dorp stond toch te koop? Klopt! Het dorp stond te koop tijdens een actie om de vergrijzing en leegloop tegen te gaan. Ze kregen landelijke aandacht op radio en tv. En met succes! Een kwart van de bijna vijftig leegstaande woningen werd binnen een maand verkocht.

Barchem: 12 augustus op het Dorpsplein

Te voet of toch liever te paard?

In Barchem houden ze wel van evenementen organiseren. Zo'n duizend mensen lopen door het dorp tijdens de Barchemse4Daagse. Dit jaar van 30 juni tot en met 3 juli. Volgens sommigen een goede voorbereiding op het bekende jaarlijkse loopfestijn in Nijmegen. Mocht je nu niet zo'n zin hebben om je voeten kapot te lopen, dan kan je ook meedoen aan de Paarden4daagse. Jawel, vier dagen lang met je paard door het Achterhoekse landschap. 

De kapel op de Kale berg

Barchem werd de thuishaven voor een overtuiging die door Leidse studenten naar Nederland is gehaald. De Woodbrookers bouwden een kapel die gebruikt werd voor lezingen op de Kale berg bij het dorp. De kapel is een kopie van de Lecture Hall in Woodbrooke bij Birmingham. Vereniging Woodbrookers Barchem stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de wieg van de zogeheten 'doorbraak'. Het verzuilde politieke bestel moest worden "doorbroken". Deze doorbraakgedachte heeft geleid tot de vorming van de Partij van de Arbeid in 1946. Nu wordt de kapel gebruikt voor lezingen en als trouwlocatie. 

In Barchem kan alles!

Tenminste dat zingen ze hier wel. Ze hebben er zelfs een liedje over geschreven. Op 12 augustus gaan we zien of dat ook echt zo is. We staan op het spiksplinternieuwe dorpsplein. Hier wordt sinds vorig jaar ook het traditionele Barchemsfeest gehouden. Met kermis, vogelschieten en een optocht!

Het spandoek was al klaar

Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij team Barchem. Met haar mooie donkere haren en stralende lach zorgt coach Tanja Abbas er voor dat de teamleden tot het uiterste gaan. Martijn Jansen, Mark Rood, Marcel Mulderij, Dion Rouwenhorst, Appie Warnshuis, Tessa Menop, Miranda Hoentjen, Frank Bannink en Alex Welbergen spannen het doek voor de uitzending in Barchem. Je kan niet zeggen dat ze in Barchem geen reclame hebben gemaakt. Tijdens de wielerronde Giro d'Italia stond de datum van Zomer in Gelderland al in een weiland geschreven en ook het spandoek was al maanden van te voren klaar. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!