Nieuws

Krijgen de Vrienden van Vitesse hun 37 miljoen euro terug?

Jan Snellenburg (r)
Zien de Vrienden van Vitesse ooit nog iets van hun noodinvestering in voetbalclub Vitesse terug of zijn ze hun miljoenen definitief kwijt? Dat moet deze vrijdag blijken uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tegen de provincie Gelderland.
ARNHEM - Zien de Vrienden van Vitesse ooit nog iets van hun noodinvestering in voetbalclub Vitesse terug of zijn ze hun miljoenen definitief kwijt? Dat moet deze vrijdag blijken uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tegen de provincie Gelderland.
De voorgeschiedenis, in het kort
  • 2001: aantal leden Gedeputeerde Staten belooft 2,7 mln voor reddingsplan Vitesse, Vrienden van Vitesse betalen 8 miljoen
  • 2001: Provinciale Staten wijzen geld voor reddingsplan af
  • 2010: Vrienden gaan van rechtbank naar hof en tenslotte Hoge Raad. Die zegt dat provincie aansprakelijk is voor schade van Vrienden, maar stelt geen bedrag vast. Dat moeten de Vrienden uitvechten met de provincie
  • 2013: uitspraak rechtbank: geen schadevergoeding voor de Vrienden. Die procederen weer door en gaan naar het hof en vervolgens de Hoge Raad
  • 2016: uitspraak Hoge Raad verwacht op 24 juni
Voor de kiem van de langdurige rechtszaak moeten we bijna op de kop af 15 jaar terug in de tijd. Vitesse verkeerde in 2001 in hoge financiële nood en had met spoed geld nodig om de speellicentie te behouden. 

Drankje

Bij het paardensportevenement Champion Gelderland op 1 juli 2001 waren alle partijen, die iets voor Vitesse konden betekenen verzameld in een hospitalitytent. Waar anderen onder het genot van een hapje en een drankje genoten van het hippisch festijn, spraken de Vrienden van Vitesse - onder wie drie miljonairs Jan Snellenburg, Cor Guyt en Herman Veenendaal - met sponsor Nuon en een gedeputeerde van de provincie Gelderland als aandeelhouder van stadion GelreDome af een dag later een reddingsplan in elkaar te sleutelen.
Dat gebeurt op de het provinciehuis, waar de provincie wordt vertegenwoordigd door de gedeputeerden Johan de Bondt, Lily Jacobs en Hans Esmeijer. Afgesproken wordt dat de vrienden een bedrag van 8 miljoen euro op tafel zullen leggen, waarmee een lening van sponsor Nuon kan worden afgekocht en dat de provincie zal zorgen voor een huurverlaging voor stadion Gelredome, wat Vitesse 2,7 miljoen euro zou opleveren.

Geen provinciaal geld

Nuon en de Vrienden van Vitesse houden zich aan de afspraak, maar de huurverlaging, die de provincie had beloofd, komt er uiteindelijk niet. In Provinciale Staten blijkt daar geen meerderheid voor te zijn. De kiem voor een langdurig juridisch gevecht is gelegd.
Hadden de vermogende Vitesse-fans moeten weten, dat Provinciale Staten in dit soort gevallen altijd het laatste woord heeft of hadden de drie gedeputeerden dat er expliciet bij moeten zeggen?
Ja, dat hadden de Vrienden moeten weten, zegt de rechtbank in Arnhem vijf jaar later. Nee, dat hadden de gedeputeerden er duidelijk bij moeten zeggen, zegt het Arnhemse gerechtshof twee jaar later. Uiteindelijk geeft de Hoge Raad de vermogende vrienden gelijk, maar stelt geen schadevergoeding vast. Dat moeten ze maar met de provincie uitvechten. 

Weer naar de rechter

Die onderhandelingen lopen op niets uit en dus maken de investeerders in Vitesse weer de gang naar de rechter. Hebben zij recht op een schadevergoeding van 37 miljoen euro (8 miljoen euro plus rente) of hebben de vrienden eigenlijk helemaal geen nadelige gevolgen ondervonden van het uitblijven van de huurverlaging?
Nee, vrienden als Snellenburg, Guyt en Veenendaal hebben geen recht op schadevergoeding, zegt de Arnhemse rechter begin 2013. Dat wordt bevestigd door het gerechtshof anderhalf jaar later, tot grote woede van de investeerders. Op 24 juni komt dus de finale uitspraak van de Hoge Raad.

Slechte voortekenen

De voortekenen zijn niet goed voor de Vrienden van Vitesse. De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft in advies al geschreven, dat ze geen geld moeten krijgen. In zijn algemeenheid volgt de Hoge Raad het advies van zijn adviseur.