Nieuws

Achterhoekse ouderen zijn bezuinigingen zat en komen in actie

LIEVELDE - Schandalig hoe de politiek omgaat met ouderen, vinden Joop Beuting uit Lievelde, Emile Okel uit Didam en Nelleke de Jong uit Eibergen. Ze beginnen donderdag een petitie op internet. De drie vormen het actiecomité Herstelproject van Onrecht.

Gesprekken gaan stroperig

Ze hebben de afgelopen tijd geprobeerd om via gesprekken het onderwerp op de politieke agenda in Den Haag te krijgen. 'Het gaat allemaal zo langzaam en zo stroperig. Ik voerde het liefst gister al actie', zegt Beuting. Nu beginnen ze dus een handtekeningenactie. 'Ik denk dat we op deze manier heel veel handtekeningen binnen halen en de politiek kunnen laten zien dat er echt iets moet gebeuren'. Wel heeft de groep de partij 50PLUS achter zich staan. 'Die helpen ons van alle kanten', aldus Beuting. Vanaf 12 uur kan iedereen die de actievoerende ouderen wil steunen een handtekening zetten op de site petities.nl. Daar kunt u de handtekeningenactie vinden onder de naam Herstelproject van Onrecht. 

AOW omhoog

De actiegroep weet ook wat er moet gebeuren. 'De AOW moet omhoog en de pensioenen moeten gecorrigeerd worden met de inflatie', zegt Beuting. De pensioenen zijn al jaren niet meer gegroeid en daardoor daalt de koopkracht van ouderen. Nog voor de zomervakantie is er in Den Haag een debat over de pensioenen. Het actiecomité wil daar met zoveel mogelijk ouderen naar toe. 'De spandoeken zijn al klaar!', zegt Beuting. Met leuzen als 'Ouderdom is geen rekensom' en 'Regering stop 't discrimineren door ouderen te negeren'.

'Geef mij maar incontinentiemateriaal voor mijn verjaardag'

De senioren vinden het schandalig hoe de politiek omgaat met de ouderen in Nederland. 'Wij krijgen zulke schrijnende verhalen binnen', zegt Okel.
Van mensen die echt geen geld meer hebben en zich niet kunnen redden. Zelfs op straat wordt hij hierover aangesproken. Okel: 'Ik sprak onlangs een mevrouw die het volgende vertelde: "Toen ik mijn vriendin vroeg welk cadeau ze voor haar verjaardag wilde hebben, zei ze dat ze incontinentiemateriaal wilde, want dat kon ze niet meer betalen." Dat gaat echt door merg en been als je dat hoort.' 
Volgens hem ligt de schuld in Den Haag. 'Men moet niet alleen maar aan de portemonnee denken, maar aan het hart van de mensen. Het sociale is er echt wel vanaf'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!