Nieuws

Zaad uit Nijmegen doet het goed in Frankrijk tijdens EK

Een grasveld met onbekend gras.
Ook al gaat Nederland niet naar het EK voetbal dit jaar, toch heeft het kampioenschap een Oranje sausje: Nijmeegse grasmatten. © Pexels
NIJMEGEN - Ook al gaat Nederland niet naar het EK voetbal dit jaar, toch heeft het kampioenschap een Oranje sausje: Nijmeegse grasmatten.
Het Nijmeegse graszadenbedrijf Barenbrug heeft wereldwijd vele vestigingen, zo ook een in Frankrijk. De Franse tak is verantwoordelijk voor de velden die worden gebruikt tijdens de Europese Kampioenschappen. Barenbrug levert al jaren graszaden voor diverse toernooien en aan voetbalclubs. 
In De Telegraaf zegt de grasspecialist van Barenbrug Jan van den Boom dat in zeker vijf van de tien stadions straks op Nederlands gras wordt gespeeld. In de andere stadions heeft 'zijn' gras een minderheidsbelang. 

Sterk zaad

De speelmatten van Van den Boom zijn bijzonder, omdat het zogenoemde RPR-graszaad wordt gebruikt. Dat gras noemt de producent zelf 'ijzersterk'; het heeft de eigenschap dat het zelf-herstellend is. RPR is sterk en de uitlopers van de soort vormen een 'netwerk dat bijna niet kapot te krijgen is', aldus het bedrijf.