Nieuws

Waal bij Zaltbommel lager door Ruimte voor de Rivier

Bij Slot Loevestein wordt een kunstwerk onthuld vanwege het einde van het project
Het project Ruimte voor de Rivier wordt deze donderdag in het gebied Munnikenland bij Poederoijen (gemeente Zaltbommel) afgerond. De maatregelen leveren volgens Rijkswaterstaat een waterstanddaling van 11 centimeter op de Waal op. © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN - Het project Ruimte voor de Rivier wordt deze donderdag in het gebied Munnikenland bij Poederoijen (gemeente Zaltbommel) afgerond. De maatregelen leveren volgens Rijkswaterstaat een waterstanddaling van 11 centimeter op de Waal op.
Het 550 hectare grote gebied is grotendeels teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering. Hiervoor is de oude rivierdijk afgegraven en een nieuwe dijk aangelegd.
Deze nieuwe waterkerende dijk, de Wakkere Dijk, is extra breed en hoog gemaakt en kan dienen als vluchtplaats voor dieren bij hoogwater. De 'superdijk' is ruim 2 kilometer lang.
Munnikenland vanuit de lucht:
In combinatie met andere Ruimte voor de Riviermaatregelen wordt een totale waterstanddaling van 30 centimeter bereikt. 
De in 1995 geëvacueerde gebieden Tielerwaard en Bommelerwaard – een crisis die de directe aanleiding voor het programma Ruimte voor de Rivier vormde – zijn nu beter beschermd tegen hoogwater. 
Minister Schultz van Haegen en dijkgraaf Bleker sloten vandaag de werkzaamheden af.
'De mens is wat opgeschoven om de buurman meer ruimte te geven. Omdat de rivieren meer water moeten afvoeren. Omdat het nu nog goedschiks kan en we niet willen wachten tot het water het recht in eigen hand neemt', zei minister Schultz van Haegen.
Het hele project van dijkverbeteringen in Nederland heeft miljarden gekost. Het is nu vrijwel overal klaar. Ondertussen staat er alweer een nieuw Deltaplan voor waterveiligheid tot 2050 op stapel.